Με «πουγκί» €5 δισ. και όχι… πρωτευουσιάνες οι hi-tech επενδύσεις

Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ έχουν «ρίξει» στην ελληνική –αποκεντρωμένη– αγορά οι διεθνείς leaders του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας

Σε μία εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με απίστευτες ταχύτητες και γίνονται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας πολιτών και επαγγελματιών η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι απλός παρατηρητής. Κατάφερε μάλιστα και λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία να γίνει μια… e-λλάδα που λίγοι πίστευαν πριν από χρόνια ότι θα μπορούσε να συμβεί.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Αυτή η «Ψηφιακή Ελλάδα» είχε την τιμητική της στη φετινή 86η ΔΕΘ και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις παρουσιάσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και τις ομιλίες ειδικών αναλυτών και επαγγελματιών του χώρους έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σκιαγραφούν ένα τοπίο πολλαπλών ευκαιριών για την ευρύτερη ελληνική οικονομία. Υπό τη… στέγη ενός θεματικού πάρκου που «στήθηκε» κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-HELEXPO συγχρωτίστηκαν start ups επιχειρήσεις από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, των πολιτιστικών-βιομηχανικών δημιουργιών, του οπτικο-ακουστικού τομέα, των ψηφιακών παιχνιδιών και της δημιουργίας animation.

Ειδικότερα στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ που φιλοξένησε το team του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτέλεσε το meeting point –για πρώτη φορά– όλων των εταιρειών που είτε ήδη υλοποιούν είτε δρομολογούν hi-tech επενδύσεις ανά την ελληνική επικράτεια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται βαριά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, όπως:

>>Microsoft: Ο αμερικανικός κολοσσός που ίδρυσε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Μπιλ Γκέιτς έχει βάλει στις ράγες μία εν Ελλάδι επένδυση (σ.σ. ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020) που προσεγγίζει σε ύψος το ένα δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας προβλέπεται η κατασκευή τριών data centers στην περιοχή των Μεσογείων, μέσω των οποίων θα προσφέρονται υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud). Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023 ενώ η λειτουργία των υποδομών θα ξεκινήσει το 2025, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου 300 νέες θέσεις εργασίας.

 

>>Cisco: Η καλιφορνέζικη πολυεθνική λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2020 στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Το κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, για την ΝΑ Ευρώπη. Στόχος η ενίσχυση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.

>>Amazon: Η Amazon Web Services, ο βραχίονας των διαδικτυακών υπηρεσιών της «αμαζόνας» του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος υλοποιεί στη Νάξο επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή του νησιού σε «smart island». Με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας υπό τον συντονισμό του αμερικανικού κολοσσού στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων δοκιμαστικές πτήσεις drones που μεταφέρουν φάρμακα και βιολογικό υλικό, ενώ συνδράμουν και το έργο του Λιμενικού Σώματος. Τo πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η Amazon Web Services στο νησί θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στη Χώρα Νάξου.

>>TeamViewer: Η γερμανική φίρμα που αναπτύσσει λύσεις απομακρυσμένης σύνδεσης και συνεργασίας έχει εγκαταστήσει στα Ιωάννινα από τις αρχές του 2020 ένα κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας. Ξεκινώντας με 18 εργαζόμενους που στη σύντομα τριπλασιάστηκαν σε αριθμό, η στοχοθεσία προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη με ανθρώπινο δυναμικό συνολικά 200 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι μία ικανοποιητική ευκαιρία απασχόλησης επιστρέφουν για δουλεία στην πατρίδα.

>>Accenture: Η ιρλανδο-αμερικανική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ΙΤ δημιούργησε το 2020 ένα hub στη Θεσσαλονίκη με 20 άτομα, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε με την προσθήκη στελεχών και σήμερα στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 1.000 τμ στην Πυλαία.

>>Deloitte: Την πρωτεύουσα της Μακεδονίας επέλεξαν, επίσης, οι άνθρωποι της Deloitte όπου πριν από λίγα χρόνια «έστησαν» ένα πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας της φίρμας, το Deloitte Alexander Competence Center. Το κέντρο σήμερα απασχολεί 800 εξειδικευμένους επιστήμονες και πρόθεση της εταιρείας είναι να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της με την αξιοποίηση στελεχών από τη Θεσσαλονίκη και, ευρύτερα, τη Βόρεια Ελλάδα.

>>PwC: Ο πολυεθνικός ελεγκτικός και συμβουλευτικός οίκος PricewaterhouseCoopers εγκαινίασε στα μέσα του περασμένου Μαΐου του PwC Technology & Innovation Hub με έδρα την Πάτρα. Το κέντρο είναι εγκατεστημένο στην καρδιά της αχαϊκής πρωτεύουσας και δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους νέους να έχουν έναν δικό τους εργασιακό χώρο ώστε να εξελίξουν τις ιδέες τους και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, έχοντας τη διαρκή υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού της PwC. Το Hub της PwC Greece φιλοδοξεί να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων, των νεοφυών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πόλης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της Πάτρας σε έναν κόμβο καινοτομίας.

>>Nokia: Η φινλανδική εταιρεία έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και δηλώνει παρούσα με τη συμμετοχή της σε σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην ανάπτυξη της αγοράς που δημιουργείται με βάση την 5η γενιά της κινητής τηλεφωνίας. Λόγω των προϋποθέσεων που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να αποτελέσει η χώρα τεχνολογικό hub για την ευρύτερη περιοχή, η εταιρεία έχει αποφασίσει να διευρύνει τις εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει στην Αθήνα.

Brain gain και αποκέντρωση

Από τη διαγώνια ανάγνωση των πρότζεκτ που «τρέχουν» στην Ελλάδα οι διεθνείς leaders του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας προκύπτει ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι επενδυτές έχουν «ρίξει» στην εγχώρια αγορά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Δεδομένου δε ότι ο ορίζοντας των επενδύσεων δεν είναι βραχυχρόνιος ή συγκυριακός το αίσθηση που αναδύεται είναι ότι οι εν λόγω επενδυτές δεν ήρθαν για… τουρισμό. Ήρθαν επειδή διαβλέπουν μια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα που τους δίνει τα εχέγγυα να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση, εκμεταλλευόμενοι το άυλο κεφάλαιο των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και οι οποίοι αναζητούν στην χώρα καταγωγής τους σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα ανταποκρίνονται στα προσόντα και τις δεξιότητές τους.

Εκτός όμως από την ανάσχεση του brain drain από το οποίο έχει υποφέρει σημαντικά η Ελλάδα, το άλλο κέρδος που έχει η χώρα είναι ότι οι επενδυτές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας δεν διαλέγουν πια ως πρωταρχικό ορμητήριό τους την Αθήνα, αλλά αναπτύσσουν τα πρότζεκτς τους σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Ιωάννινα, παρέχοντας αναπτυξιακό καύσιμο στην περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν επαφές και με άλλες εταιρείες που εξετάζουν την προοπτική της ανάπτυξης παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ επίσης έγιναν επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν ευρεία επενδυτικά προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ υπήρξε και η ευκαιρία για ώσμωση με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Όλα αυτά στην προοπτική της διευκόλυνσης της εγκατάστασης και της παραμονής των αποκαλούμενων «οικοσυστημάτων καινοτομίας» που δημιουργούν οι επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία.

Η (ακήρυχτη) μάχη των greek telecoms

Οι γνωστές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αποτελούν και αυτές μέρος του επενδυτικού οργασμού που παρατηρείται στον ευρύτερο hi-tech επιχειρηματικό κλάδο. Από τα επενδυτικά σχέδιά τους δεν λείπουν οι δράσεις καινοτομίας αλλά η κυρίως μάχη διεξάγεται στην αρένα των δικτύων νέας γενιάς δηλαδή στο 5G στην κινητή τηλεφωνία και στις οπτικές ίνες σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία. Το δε λάφυρο της μάχης δεν είναι άλλο από την πρόσκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα των συνδρομητών σε επικοινωνία και entertainment (βλ. πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης).

Ξεκινώντας από τον όμιλο ΟΤΕ, ο Γερμανός βασικός μέτοχος που είναι η Deutsche Telecom αποφάσισε τη μεταφορά από τη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) τη λειτουργία του Telekom IT Hub που θα καλύψει τις ανάγκες ΙΤ της DT στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαταστάθηκαν στις αρχές Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 258 IT experts, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να γίνουν επιπλέον 100 προσλήψεις, άλλες τόσες το 2023 και περίπου 70 το 2024, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο σχετικός προγραμματισμός προβλέπει την απασχόληση συνολικά 1.000 ατόμων στο Telekom IT Hub ως το 2027.

Σε ό,τι αφορά, τώρα τα δίκτυα νέας γενιάς η Cosmote υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη των 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα που φτάνει ως το σπίτι ή το γραφείο (Fiber to the Home), φέρνοντάς την σε 3.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει και την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας.

Σημειώνεται ότι πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber ήδη έχουν 650.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2022 είναι το 1.000.000 γραμμές.

Αναλόγου μεγέθους είναι και το επενδυτικό «μπάσιμο» της Nova που μέσω της μητρικής εταιρείας United Group επιδιώκει να καταστεί ισχυρός ανταγωνιστής της Cosmote. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Nova ανακοίνωσε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών ταχύτητας 10 Gbps.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την εγκατάσταση ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ με κάλυψη άνω του 70% των περιφερειών της χώρας και 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς όπως ελέχθη «όποιος ελέγχει το δίκτυο, ελέγχει και την ποιότητα των υπηρεσιών, μη εξαρτώμενος από τρίτους».

Θυμίζεται ότι η Nova που μέχρι το τέλος του έτους θα έχει απορροφήσει τη Wind ετοιμάζει νέες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου 5G και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης που αφορά τον εμπλουτισμό του περιεχόμενου με νέες παραγωγές σε συνεργασία με ελληνικά κανάλια.

Η Vodafone, τέλος, υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη οπτικών ινών όσο και στην επέκταση του δικτύου 5G, για τη διασύνδεση άνω των 800.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών έως το 2024. Επιπλέον υλοποιεί πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών για ένα εκατ. κατοίκους σε δέκα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα