Με προβλήματα η τελευταία μέρα υποβολής περιοδικής ΦΠΑ

Όπως είναι ήδη γνωστό, με τον ν. 4152/2013και την ΠΟΛ.1129/3.6.2013 επήλθε τροποποίηση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. καθώς  και του περιεχομένου του εντύπου 050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2η 2011, Φ2 TAXIS.

Πιο συγκεκριμένα:
Η Περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται :
α) Την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο ) στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο )  στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι χθές (19/6/2013) λόγω προβλημάτων στο Taxis υποβλήθηκαν λίγες περιοδικές δηλώσεις και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων να επιβαρύνει το σύστημα σήμερα (20.6.2013).

Συγκεκριμένα, τεχνικά προβλήματα παρουσίαζε από χθες το πρωί το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με συνέπεια να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, γεγονός που δημιούργησε εκνευρισμό και παράπονα, λόγω της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας σήμερα.

Το site ήταν νωρίτερα πεσμένο για κάποια ώρα, ενώ η υποβολή των δηλώσεων γινόταν με μεγάλη καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του ΥΟ ΠΟΛ.1129/3.6.2013 επήλθε τροποποίηση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μέχρι την 20ή μέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο), την οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

Ο κ. Θεοχάρης σε ερώτηση σχετικά με την παράταση των περιοδικών δηλώσεων ήταν αρνητικός, ωστόσο εάν και σήμερα το σύστημα παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα δεν αποκλείεται να δοθεί τελικά.

Διαβάστε επίσης