Με… σάρισα το Μακεδονικό ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Επικεντρωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και την οικονομία θα είναι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα

Τη Συμφωνία των Πρεσπών, που του κόστισε πολιτικά όσο ήταν κυβερνήτης, θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας έστω από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο restart που θα επιδιώξει να κάνει ο ίδιος και το κόμμα του μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου, αρχής γεννωμένης από τη ΔΕΘ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το διήμερο που ξεκινά σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να ξεπληρώσει με… μακεδονικό νόμισμα τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πυρά που δέχτηκε αναφορικά με το Μακεδονικό. Όπλα του; Τα ίδια τα «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν αρχίσει να λειαίνουν τις γωνίες της επίδικης συμφωνίας, αλλά και το μάννα εξ ευρωπαϊκού ουρανού που ακούει στο όνομα Μαργαρίτης Σχοινάς.

Έτσι κι αλλιώς, ο σχεδιασμός της ατζέντας Τσίπρα επ’ αφορμή της ανόδου τού τέως πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη περιελάμβανε σε περίοπτη θέση το κεφάλαιο της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, αλλά η τοποθέτηση του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπροεδρία της Κομισιόν με αρμοδιότητα την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (σ.σ. καλύπτει τα χαρτοφυλάκια μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και παιδείας) έδωσε ακόμη ένα κίνητρο ευκαιρίας στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακατευθύνει την πολιτική του αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. στο Μακεδονικό και να πλήξει έστω διά της πλαγίας τούς νέους ένοικους του Μεγάρου Μαξίμου.

ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΧΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια τοποθέτηση-εκτίμηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ότι το χρίσμα που δόθηκε στον Μαρ. Σχοινά έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην οδό Πειραιώς, θυμίζοντας πως «ο κ. Σχοινάς από την πρώτη στιγμή στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε αντίθεση τότε με τη ΝΔ». Μάλιστα, ο Αλ. Χαρίτσης γύρισε το μαχαίρι στη «γαλάζια» πληγή, λέγοντας δεικτικά ότι είναι μία καλή ευκαιρία για τον Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Σχοινά «για το κατά πόσο τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε, όπως έλεγε, τη Συμφωνία με τη μη μείωση των συντάξεων».

 Αν στα παραπάνω προστεθούν η προ ημερών τοποθέτηση του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα και ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. την οποία χαρακτήρισε επιζήμια, αλλά όχι προδοτική), είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει το χαρτί του Μακεδονικού, παρουσιάζοντάς το ως κυβίστηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το χαρτί της οικονομίας

Μια και ο λόγος για… κυβιστήσεις, ως τέτοια θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των πλεονασμάτων, για τα οποία στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση απεμπόλησε με το καλημέρα την επί τα βελτίω διαπραγμάτευσή τους.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σύγκρισης της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η δική του κυβέρνηση με αυτήν που ακολουθεί τους δύο πρώτους μήνες της ζωής της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει από το βήμα της ΔΕΘ τη θέση του ότι ο νυν πρωθυπουργός στέλνει το θέμα στις καλένδες, παρουσιάζοντάς το ως βούληση μελλοντικής διαπραγμάτευσης, όταν «εμείς είχαμε πετύχει χωρίς διαπραγματεύσεις».

Επί του προκειμένου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστεί το σχέδιο του κόμματός του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% μέσω του ενδιάμεσου λογαριασμού που δέσμευε ένα ποσό από το γνωστό «μαξιλάρι ασφαλείας» και το οποίο θα χρησιμοποιείτο για να καλυφθεί το κενό του 1% μέχρι το 2022, δίχως να παραβιάζεται η συμφωνία με τους δανειστές.

Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξει ότι η μετάθεση της διαπραγμάτευσης σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο θα συμπέσει με την έτσι κι αλλιώς συμπεφωνημένη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2023, ενώ θα θυμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που πέτυχε τη μείωση των πλεονασμάτων στο 3,5% από το 4,5% που προέβλεπε για μία τριετία (2016, 2017 και 2018) το Μεσοπρόθεσμο που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τον Μάιο του 2014.

Τα λοιπά αντιπολιτευτικά πυρά του Αλ. Τσίπρα θα στοχεύσουν στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα εργασιακά, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα γίνει ανάχωμα σε απόπειρες αντεργατικών ρυθμίσεων και ανατροπών, και πως το υγιές αναπτυξιακό μοντέλο που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνυπάρχει με συλλογικά καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Οι πληροφορίες της «Α» λένε, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστεί το κομμάτι της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ περί ετήσιας λογοδοσίας των κυβερνητικών πεπραγμένων στους πολίτες, για να πει ότι αυτός το έχει κάνει ήδη πράξη.

Συγκεκριμένα, θα αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των μέτρων και των πρωτοβουλιών που εξήγγειλε στην 83η  ΔΕΘ (βλ. μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ,  αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, 120 δόσεις κ.ά.) έχουν γίνει ήδη πράξη, λέγοντας για ακόμη μία φορά ότι «η Νέα Δημοκρατία τρώει από τα έτοιμα» και εκμεταλλεύεται την πλεονασματική κατάσταση της οικονομίας που της κληροδοτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα