Με συνταγή… Καρτερού η Φώφη κατά του Λοβέρδου

Σε μία εποχή που το ΚΙΝΑΛ αναζητεί να επικοινωνήσει τον διακριτό του ρόλο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα, προκειμένου να επιτευχθεί ένα μορατόριουμ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και το πώς θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο στόχος της κας Γεννηματά ήταν να πείσει και τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ασχοληθούν μόνο με το κόμμα και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις προωθητικές ενέργειες των υποψηφιοτήτων τους. Έτσι θεωρεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι θα γλιτώσει την εσωστρέφεια και το ΚΙΝΑΛ θα παρουσιαστεί αρραγές. Και θεωρητικά ότι πιο εύκολα θα μπορούν να ακουστούν οι προτάσεις του στην κοινωνία. Όμως η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής λησμόνησε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι συνολικά η κοινωνία θεωρεί την κα Γεννηματά πως είναι πρόεδρος προς αντικατάσταση, με συνέπεια ακόμη και τις σωστές πρωτοβουλίες που ανακοινώνει να μην τις λαμβάνουν υπόψη.

Οπότε, η επιχείρηση μορατόριουμ μάλλον πήγε στράφι και πλέον όλες οι πλευρές ανανέωσαν επίσημα το ραντεβού τους τον Σεπτέμβριο. Τουλάχιστον σε αυτό το απλό για να συζητηθούν τα πάντα τον Σεπτέμβριο συμφώνησαν όλοι. Και από αυτή την εξέλιξη μάλλον ικανοποιήθηκαν όλοι. Και η νυν πρόεδρος, η οποία καθορίζει τις εξελίξεις στο κόμμα. Ικανοποιήθηκαν μερικώς και οι ήδη γνωστοί υποψήφιοι, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ περισσότερο ικανοποιημένοι είναι και όσοι σκέφτονται ακόμη να θέσουν υποψηφιότητα, όπως είναι ο Παύλος Γερουλάνος και πιθανότατα και ο Χάρης Καστανίδης.

Το ζήτημα είναι πως μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα λόγια της κας Γεννηματά, «μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων. Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του, δεν προσφέρει υπηρεσίες». Αυτό που ζητά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, καθώς επί της ουσίας απαιτεί από ισχυρές προσωπικότητες να μην έχουν γνώμη, προκειμένου να στηρίξουν μία δική της απόφαση μόνο και μόνο για το υποτιθέμενο καλό του κόμματος. Επί της ουσίας, είπε όλα αυτά έχοντας στοχοπροσηλωθεί στην υποψηφιότητα Λοβέρδου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά του πρώην υπουργού. Ειδικά, η φράση της ότι «κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν. Αντίθετα, εκτίθενται στα μάτια και των στελεχών και της βάσης, αφού τέτοιες επιλογές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων». Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κα Γεννηματά αντιλαμβάνεται τη διαφορετική άποψη ως εσωστρέφεια και εξυπηρέτηση σχεδίων των πολιτικών αντιπάλων. Μάλλον τελευταία κάνει ταχύρρυθμα ιδιαίτερα μαθήματα από τον Θανάση Καρτερό. Και φυσικά με τέτοιες εκφράσεις το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ρίχνει νερό στον μύλο όλων όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως είναι πλέον όλα κανονισμένα για συμπόρευση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ εάν επανεκλεγεί πρόεδρος η κα Γεννηματά.

Ο τρόπος που η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται κατά του Λοβέρδου θυμίζει Καρτερό

Οι διαφορές και οι πρωτοβουλίες  

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η κα Γεννηματά ενδιαφέρεται να ανοίξει ένα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο θεωρούν ως τον πιο δυνατό αντίπαλο. Και ήδη το παιχνίδι παίζεται από κάποιους κύκλους με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη διαρρέεται πως ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο εκλεκτός υποψήφιος του Μαξίμου.

Την ίδια ώρα αυξάνονται δημοσιεύματα από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι «εάν περνούσε από το χέρι του Αλέξη Τσίπρα θα ψήφιζε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο». Κι εξηγούν πως στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως επειδή ο πρώην υπουργός είναι φίλος του Μαξίμου οι ΠΑΣΟΚοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν δεξιό και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και οι διαρροές τής Χαριλάου Τρικούπη και οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν τόσο πολύ, σαν μία σταγόνα νερό. Και πολύ εύκολα ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ότι έχουν εκπονηθεί από το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή τον Θανάση Καρτερό. Προφανώς στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεμείνει από προπαγανδιστές και αποφάσισαν να δανειστούν τον κ. Καρτερό από τον Αλέξη Τσίπρα, μπας και χτυπήσουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Αυτό βέβαια που δεν απαντούν (θεωρούμε απίθανο να μην το έχουν σκεφτεί) είναι πώς θα παραμείνουν στο ίδιο κόμμα όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για δεξιό Λοβέρδο, εάν εκλεγεί πρόεδρος ο πρώην υπουργός; Εκτός κι εάν έχουν κανονίσει τη μεταγραφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε λειτουργούν ως πεμπτοφαλαγγίτες εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Λοβέρδος έχει δίκιο που δήλωσε πως θα περίμενε αυτοκριτική για τις χαμηλές επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Ο πρώην υπουργός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα αφιερώσει χρόνο σε οργανωτική δουλειά, με περιφερειακές διασκέψεις, ακόμα και με επισκέψεις σε περιφέρειες. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες, μετά το Πάσχα, θα προβεί σε ανοιχτή πρόσκληση σε στελέχη εκτός ΚΙΝΑΛ να επιστρέψουν, ή να ενταχθούν στο κόμμα εφόσον αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία. Σε αυτή την πρόσκληση αναμένεται με ενδιαφέρον από το περιβάλλον του κ. Λοβέρδου οι αντιδράσεις των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη, ενώ φημολογείται ότι επίκειται και συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, που έχει αφήσει την πολιτική κι επέστρεψε στη δημοσιογραφία.

Υπέρμαχος των ανοιχτών διαδικασιών είναι και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ανοιχτές διαδικασίες…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, επιμένουν στο «ανοιχτό Μητρώο», στη δυνατότητα δηλαδή μέλη και φίλοι να μπορούν να προσέρχονται και να εγγράφονται στο κόμμα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή του αρχηγού. Και οι δύο υποψήφιοι επί της ουσίας έδωσαν απάντηση στα όσα είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ότι στις εκλογές πρέπει να ψηφίσουν μόνο όσοι είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ.

Το κακό για τη Φώφη Γεννηματά, ότι στον… χρησμό του Κεγκέρογλου που εξελίσσεται ως τον λαγό της ηγεσίας, είναι ότι αντέδρασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που εγκαινίασε τις ανοιχτές διαδικασίες στις εσωκομματικές εκλογές το 2004. Και από τότε, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία τις ακολουθούν πιστά. Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου το ανέφερε και στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ανοιχτές διαδικασίες θα φέρουν περισσότερο κόσμο δίπλα στο ΚΙΝΑΛ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα