Με ταμειακά υπόλοιπα θα καλυφθεί η διαφορά με τα έσοδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

“Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να υπερβεί τον εαυτό της, να εξοικονομήσει πόρους από αλλού για να γίνουν συντηρήσεις δρόμων” τόνισε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019, που ψηφίστηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια και εξήγησε ότι ενώ το 2011, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του “Καλλικράτη”, δόθηκαν από το κράτος 23 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια για συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τα πέντε επόμενα χρόνια το ποσό αυτό μηδενίστηκε, ενώ το 2018 και το 2019 το ποσό που προβλέπεται για τη συντήρηση δρόμων είναι 3,2 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας εξοικονομεί χρήματα, για να συνεχίσει να κάνει συντηρήσεις στους δρόμους και τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν υστερεί σε υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. “Ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς από νέα και συνεχιζόμενα έργα, καλύπτοντας όλο το πεδίο υποχρεώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας” τόνισε.

Γνωστοποίησε άλλωστε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα έχει έσοδα 162 εκατ. ευρώ, με βάση την εικόνα που υπήρχε πριν από τρεις μήνες, οπότε συντάχθηκε, ενώ τα έξοδα θα ανέλθουν σε 284 εκατ. ευρώ και το ταμειακό κενό θα καλυφθεί από τα ταμειακά υπόλοιπα της Περιφέρειας. Ωστόσο σχολίασε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες, μετά από διεκδίκηση πόρων από την Περιφέρεια, το ποσό των εσόδων του 2019 πλέον υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν. Υπολογίζεται δε ότι δεν θα υπάρξει τελικά ταμειακό κενό και ο αριθμός των εσόδων θα φτάσει τον αριθμό των εξόδων.

Διαβάστε επίσης