Με ταχύτητα χελώνας οι… λιστο-εισπράξεις

Η λίστα Μπόγιαρνς και τα ονόματα που αυτή συμπεριλαμβάνει βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης που αφήνει να εννοηθεί ότι έρχονται… σεισμικές αποκαλύψεις, είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για επικοινωνιακά κυβερνητικά παιχνίδια προκειμένου να ξεχαστούν τα επώδυνα μέτρα που ίσως χρειαστεί εκ νέου να λάβει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε περίπτωση τρανταχτά ή μη τα ονόματα που θα μπουν στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, δεν αναιρούν το βασικό ζητούμενο που είναι το πόσα χρήματα θα εισέλθουν στα δημόσια ταμεία, εάν αποδειχθεί ότι είτε είναι προϊόντα εγκλήματος, είτε προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα. Εάν, πάντως, κρίνουμε από τις «εισπράξεις» της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, που ακόμη είναι σε εξέλιξη, τότε το πιθανότερο είναι αυτά τα χρήματα να κληθούν να τα πληρώσουν τα εγγόνια όσων έχουν παρανομήσει.

Όπως παραδέχθηκε τις προάλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στα κρατικά ταμεία έχουν εισέλθει λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Κι όμως η λίστα Λαγκάρντ περιελάμβανε 2.062. Με βάση και τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή το ΥΠ.ΟΙΚ. το 2014 είχαν ξεκινήσει 159 έλεγχοι (οι 153 από την αρχική λίστα και οι 6 λόγω συσχετιζόμενης) και ολοκληρώθηκαν 38, το 2015 ξεκίνησαν μόλις 86 και τελείωσαν 6, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2016 ξεκίνησαν 129 και τελείωσαν μόλις 52. Συνολικά ξεκίνησαν έτσι 365 έλεγχοι από την αρχική λίστα (και άλλοι 9 «παράπλευροι») και τελείωσαν 177 έλεγχοι (και 9 «παράπλευροι»).

Συνολικά καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 234 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 179 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015. Την χρονιά εκείνη, η «ταρίφα» της εφορίας ανά έλεγχο στα πρόσωπα της λίστας ήταν 1,8 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο! Από όλα τα πρόστιμα αυτά, εισπράχθηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια 37.595.256 ευρώ. Σε σχέση με τα συνολικά τα 234 εκατ. ευρώ που βεβαίωσε δηλαδή το δημόσιο, προκύπτει ότι εισπράττει μόλις 1,6 ευρώ για κάθε 10 ευρώ από τα πρόστιμα που βάζει.

Οι δικογραφίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερες από 1.000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την επεξεργασία της λίστας Μπόργιανς και της λίστας των ομολόγων, και 191 δικογραφίες από την λίστα Λαγκάρντ, ενώ όλες έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τ’ αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Μέχρι τώρα έχουν καταλογιστεί από τις λίστες 910 εκατ. ευρώ, παρά τους αργούς ρυθμούς περαίωσης των υποθέσεων.

Από 1/1/2015 έως 15/7/2016, έχουν σχηματιστεί 191 δικογραφίες οι οποίες αφορούν πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ και έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ ανέφερε ο Π. Αθανασίου κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της γενικής γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.  Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.

Αναφορικά με τις δικογραφίες των 65 CD, ο οικονομικός εισαγγελέας είπε ότι έχουν σχηματιστεί 284 δικογραφίες, ίσως και περισσότερες, και έχουν και αυτές επίσης διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες, ενώ από τις δικογραφίες αυτές, «έχουν περαιωθεί 36 τον αριθμό, γιατί μέχρι τον Απρίλιο του 2016 είχαμε μόνο ένα τμήμα, το οποίο είχε 18 άτομα και έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατομμυρίων ακόμα και με αυτή την περαίωση των 36 υποθέσεων».

Ακόμη, ο οικονομικός εισαγγελέας ανέφερε: «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι υποθέσεις που αφορούν ΑΦΜ, που είναι 1.300.000, αν μπορούσε να γίνει με κάποιο συντονισμό και με κάποιο τρόπο, εννοώ δηλαδή διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που γίνονται κ.τλ., θα είχαν πολύ περισσότερες υποθέσεις και θα είχαν πολύ περισσότερα έσοδα έρθει στο Δημόσιο». «Όσον αφορά τις δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς και της λίστας των ομολόγων οι οποίες διερευνώνται παράλληλα, έχουν σχηματιστεί πάνω από 1.000 δικογραφίες και αυτές έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τ’ αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ» ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο ξεκίνησε έλεγχος για 60 πρόσωπα της λίστας Μπόργιανς (και άλλοι 22 «παράπλευροι» με αυτούς), αλλά δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένας, ούτε εισπράχθηκε προφανώς ακόμα τίποτε. Μετά από 1482 ελέγχους της λίστας εμβασμάτων το 2015, ξεκίνησε και άλλοι 9 το 2016. Παράλληλα έγιναν και 551 παράπλευροι έλεγχοι το 2015 (σχετιζόμενοι με την λίστα) και άλλοι 114 το 2016. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 355 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έγινε γνωστό τι τελικώς θα εισπράξει το δημόσιο.

Όπως γίνεται αντιληπτό πέραν της επικοινωνιακής καταιγίδας, οι ρυθμοί για να εισπράξει το δημόσιο χρήματα γίνονται με ταχύτητα χελώνας. Κι αυτό διότι οι θεωρητικά παράνομοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, κάτι που σημαίνει, ότι όλοι όσοι υπολόγιζαν αυτά τα χρήματα μάλλον έκαναν λάθος και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να έχουν μόνο πολιτικά κέρδη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα