Με την ισχύ των όπλων επιδιώκει «παζάρι» η Άγκυρα

«Την παρούσα χρονική περίοδο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, το ισοζύγιο ισχύος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται υπέρ της Τουρκίας και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα όσο θα περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται»

Η ενίσχυση των περιπόλων στην ελληνοτουρκική οριογραμμή στον Έβρο (από δύο άτομα πλέον θα συμμετέχουν επτά), η προώθηση λόχων ειδικών δυνάμεων και η αποδέσμευση «κανόνων εμπλοκής» δείχνουν ότι έστω και με καθυστέρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Την ώρα που το πολιτικό σύστημα της Ελλάδα βουλιάζει στη… λάσπη της Novartis, με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον μανδύα της κάθαρσης να επιχειρεί πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία, η Τουρκία υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο, εκπονημένο από την περίοδο του Αχμούτ Νταβούτογλου. Καθημερινά, από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Έβρο, δοκιμάζει τα αντανακλαστικά αλλά και τις προθέσεις της πατρίδας μας σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι οι προκλήσεις αναβαθμίζονται σταδιακά. Από τις παραβάσεις – παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, περάσαμε στην «αιχμαλωσία» (σ.σ. το είπε και ο Πάνος Καμμένος από το Βουκουρέστι) των δύο στρατιωτικών μας. Το «πού το πάει η Τουρκία;» είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που ακόμη και στα εθνικά θέματα μοιάζει αδύνατο να συνεννοηθεί. Από τα λίγα σωστά πράγματα που ακούστηκαν τις πριν από λίγα 24ωρα στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η σκέψη της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

Δόγμα Τσαβούσογλου

Πριν από περίπου δύο μήνες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και εκ δεξιών του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι έχουμε τρεις επιλογές για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα. Πρώτον μέσω διπλωματίας, δεύτερον μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, και τρίτον με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος. Για την ώρα, οι γείτονες μοιάζουν να χρησιμοποιούν τον τρίτο τρόπο προκειμένου να μας αναγκάσουν να καταφύγουμε στον πρώτο τρόπο. Και ως γνωστό, στο «ανατολίτικο παζάρι» μόνο χαμένος μπορεί να βγεις, γιατί –όσο κι αν επισήμως δεν συνδέουν τις δύο υποθέσεις– η επιστροφή των δύο στρατιωτικών θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν είχαν εκδοθεί στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που διέφυγαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Έμπειροι στρατιωτικοί, όπως ο αντιστράτηγος (ε.α.) Λάμπρος Τζούμης, σχολιάζουν ότι «η Τουρκία θέλει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή χρήσης βίας και κάτω από μια ανισορροπία στο ισοζύγιο ισχύος για την επίτευξη των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων, καθόσον οι διαπραγματεύσεις δεν κάνουν κάτι άλλο από το να κωδικοποιούν το συσχετισμό δυνάμεων». Ο ίδιος εξηγεί ότι «την παρούσα χρονική περίοδο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, το ισοζύγιο ισχύος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται υπέρ της Τουρκίας και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα όσο θα περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται».

Κινήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ

Το φως της δημοσιότητας είδε μία είδηση που μπορεί να κρύβει πολλά, όσον αφορά την κλιμάκωση ή μη της έντασης. Ο λόγος για την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Επισήμως, η συνάντηση της περίπου μιάμισης ώρας ήταν προγραμματισμένη και δεν συνδέεται με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Θα ήταν μάλλον αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι δύο άνδρες δεν μίλησαν για το θέμα των δύο «ομήρων» στρατιωτικών και τα ελληνοτουρκικά γενικότερα. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης είδε απευθείας τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι τον πολιτικό προϊστάμενό τους, τον υπουργό Πάνο Καμμένο, δίνει τροφή σε σενάρια. Πολλώ δε μάλλον όταν γενικότερα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία έχουν πυκνώσει.

Στην αλληλουχία των τελευταίων γεγονότων, ήρθε να προστεθεί και ένα mail που απέστειλε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στους έχοντες γαλλική υπηκοότητα. «Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και διαμένουν στην Ελλάδα, θα απευθύνονται στον υπεύθυνο ασφαλείας του γαλλικού προξενείο ή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στο σχέδιο του προγράμματος ασφάλειας της γαλλικής κοινότητας, η υπηρεσία της προξενείου της γαλλικής πρεσβείας σας παρέχει κάποιες πληροφορίες», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο. Άραγε, τι είναι αυτό για πρώτη φορά στα χρονικά οδήγησε τη γαλλική διπλωματία να κάνει αυτή την κίνηση;

«Η βασική δομή του σχεδίου ασφαλείας είναι οι “νησίδες”. Για να είμαστε σε θέση, αν χρειαστεί, να πάρουμε πιο γρήγορα εσάς και την οικογένειά σας και να σας βοηθήσουμε. Έχουμε στην πραγματικότητα οργανώσει τη γαλλική κοινότητα στην Αθήνα και στα περίχωρα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κοπής σε “νησίδες”», αναφέρει ακόμα το mail.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα