Με τις… ευλογίες Μπάιντεν ο Κυριάκος στη Λιβύη

Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψης στην Τρίπολη του πρωθυπουργού και για ποιον λόγο αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας

Επίσκεψη στη Λιβύη είναι το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 25 Μαρτίου με τον Τζο Μπάιντεν και τη διαβεβαίωση που έλαβε από τον Αμερικάνο πρόεδρο, ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τρίπολη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με αποκλειστικό στόχο να τεθούν οι βάσεις για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά τώρα που το παρόν κυβερνητικό σχήμα διαθέτει νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας και το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μαζί με τον πρωθυπουργό, θα μεταβεί και ο Έλληνας επιτετραμμένος που θα αναλάβει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.  Η Αθήνα θέλει να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων με τη γειτονική χώρα, που έχουν πληγεί μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, ενώ η επίσκεψη έχει και επενδυτικό κι ενεργειακό ενδιαφέρον.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η «επιστροφή» των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου και τη σχέση με την Ε.Ε., σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων. Όχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία σε αμυντικά θέματα και σε θέματα πληροφοριών είναι στενότατη, συζητείται νέα επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για νέες διευκολύνσεις αμερικανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος, ενώ και στα θέματα των εξοπλισμών οι αμερικανοί εμφανίζονται έτοιμοι να ενισχύσουν το ελληνικό οπλοστάσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε την επιθυμία του να οικοδομηθεί μιαν ακόμη πιο ισχυρή σχέση για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος και στην οποία μετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Υπό την κυβέρνησή μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά στους ομογενείς.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμη», και υπενθύμισε πως είχε συνεργαστεί επί πάρα πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο, Πολ Σαρμπάνη: «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Ερντογάν επιμένει

Και την ίδια ώρα στη γειτονική Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβιάσεις» στα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα αποκαλεί ως τουρκική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, αναφέρεται πως «εξετάστηκαν οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, όπως και οι απάνθρωπες συμπεριφορές της εναντίον των προσφύγων. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο η Ελλάδα μπήκε στην πορεία αύξησης των πολιτικών της κατά της Τουρκίας, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλούμε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για σχέσεις καλής γειτονίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρα μάλιστα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και κάνει λόγο για λύση «στη βάση δυο κρατών» και για την Ανατολική Μεσόγειο τονίζει την «επιθυμία λύσεων που θα φέρουν σταθερότητα και θα είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Το μεταναστευτικό

Για το θέμα της Λιβύης, αλλά και για το μεταναστευτικό συζήτησαν ο πρωθυπουργός με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.,  Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μη μετακυλύεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Η Επίτροπος ανακοίνωσε μάλιστα τη διάθεση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων δομών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα