Με το δάκτυλο στη σκανδάλη η «Δύναμη Δέλτα»

Προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, απ’ αυτό του θερμού επεισοδίου μέχρι και της γενικευμένης σύρραξης, θέλουν να είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε η αιφνιδιαστική διεξαγωγή της άσκησης «Πυρπολητής» (σ.σ. με ενεργοποίηση της “Δύναμης Δέλτα”), με την εφημερίδα Real News να φέρνει στην επιφάνεια το παρασκήνιο της απόφασης για τη διεξαγωγή της άσκησης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρωινό της περασμένης Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κάλεσε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων, μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά από το 1996 και την κρίση στα Ίμια.

Στο Συμβούλιο εξετάστηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Κάποιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.

Η άμεση κινητοποίηση της «Δύναμης Δέλτα»

«Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αποφασίστηκε η διεξαγωγή της άσκησης «Πυρπολητής» για να εξεταστούν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε η διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα».

Να σημειώσουμε, ότι ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα είχε γίνει και την προ-περασμένη Παρασκευή όταν υπήρξε ευρεία κινητοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά, έξοδος πλοίων του Στόλου στο Αιγαίο και προετοιμασία άμεσης απογείωσης πολλών μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας γύρισαν στα γραφεία τους μαγκωμένοι. Το κλίμα ήταν βαρύ. Μάλιστα, στις εντολές που έδωσαν έκαναν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα