Με το… κιάλι βλέπουν τη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της έως σήμερα πολιτικής του σταδιοδρομίας βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, καθώς το μεγάλο στοίχημα για τον λαλίστατο πρώην υπουργό είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να βρίσκονται στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις κάλπες της τρίτης Κυριακής του μήνα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αποστολή διόλου εύκολη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, καθώς τα μικρά κόμματα (ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) που στήριξαν τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όχι απλά έχασαν ψηφοφόρους αλλά βολοδέρνουν εκτός Κοινοβουλίου με ποσοστά ακόμα και πολύ κάτω από το 1%. Και είτε αρέσει στον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας είτε όχι, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο τρίτο –και για πολλούς επαχθέστερο– μνημόνιο. Έχοντας, λοιπόν, απολέσει την ταυτότητα του κόμματος διαμαρτυρίας ενάντια στους… «γερμανοτσολιάδες που ξεπουλάν τη χώρα» (σ.σ. ατάκα που ακουγόταν κατά κόρον από τα στελέχη της Χαροκόπου), το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Και βρέθηκε…

Τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων βγαίνουν μπροστά με σημαία τα εθνικά θέματα, τη δημόσια ασφάλεια, την Εκκλησία ή για να γίνουμε πιο… περιεκτικοί το τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Ενόψει των εθνικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, οι ΑΝ.ΕΛ. θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως «θεματοφύλακας των δεξιών αξιών» και να πείσουν το εκλογικό σώμα πως έχουν θέση τόσο στην επόμενη Βουλή όσο και στην επόμενη κυβέρνηση. Όπως και στις 25 Ιανουαρίου, έτσι και τώρα ο πρόεδρος του κόμματος ποντάρει σε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και ζητά την ψήφο των πολιτών προκειμένου να αποτελέσει ο ίδιος αντίβαρο στο μεταναστευτικό ζήτημα, στην κοινωνική τάξη, στα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και στα θρησκευτικά θέματα.

Παρά τα υπονοούμενα για τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στους Ανεξάρτητους Έλληνες γνωρίζουν καλά πως οι πιθανότητες για να βρεθούν ξανά στη Βουλή αυτή τη φορά δεν είναι με το μέρος τους. Ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι τόσο τα αντιμνημονιακά κόμματα, καθώς με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή απευθύνονται σε άλλο πολιτικό ακροατήριο, όσο κυρίως ο εαυτός τους. Τόσο το 2012, όσο και το 2015 κατάφεραν να πάρουν το… εισιτήριο για τα κοινοβουλευτικά έδρα, κραυγάζοντας εναντίον του μνημονίου και καταγγέλλοντας τους πάντες. Τώρα, όμως, έχοντας κυβερνητικό παρελθόν –με ψήφιση σκληρών μέτρων– ποιους θα… πετροβολούν; Ερώτημα που ούτε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος μπορεί να απαντήσει, ενώ επιχειρήματα στη λογική ότι «δεν υπογράψαμε μνημόνιο, αλλά μία συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» δεν μοιάζουν ικανά να πείσουν και να συγκινήσουν την κοινωνία.

Και έτσι ξαφνικά… δραχμή
Εύλογα ερωτηματικά προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του προέδρου των ΑΝΕΛ πως «αν υπήρχε δρόμος για τη δραχμή με προοπτική, δεν θα έλεγα όχι, το λέω ξεκάθαρα». Μία τοποθέτηση που έρχεται πριν καν προλάβει να στεγνώσει η υπογραφή του στο τρίτο μνημόνιο και ενώ σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα έχει ομολογήσει πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος», κατηγορώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που «έριξε την κυβέρνηση» αν και γνώριζε τις συνθήκες.

Οι καταγγελίες για διαπλεκόμενους και η περίπτωση Χαϊκάλη
Επιχειρώντας να… κουκουλώσει τη μνημονιακή στροφή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Π. Καμμένος συνεχίζει να εξαπολύει (αόριστες) επιθέσεις εναντίον της διαπλοκής, χωρίς να κατονομάζει πάντως κανέναν εκπρόσωπό της. «Στις 21 Σεπτεμβρίου θα είμαστε εδώ για να ελέγξουμε τα χρήματα που μπαίνουν στη χώρα. Για να μην τα πάρουν οι διαπλεκόμενοι, που τα βγάζουν στο εξωτερικό, αλλά για να πέσουν στην αγορά και να ξανακερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να ξανανοίξουν δουλειές», δηλώνει ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Από τη… λάσπη στον ανεμιστήρα, πάντως, δεν ξεφεύγουν τα άλλα πολιτικά κόμματα, καθώς αναφέρει πως «από την 21η Σεπτεμβρίου αρχίζει μια νέα περίοδος, που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Ξεκινάμε με μια κυβέρνηση που δεν θα εξαρτάται από την ψήφο διαπλεκόμενων κομμάτων». Όλα αυτά εάν, τελικά, καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή…

Την ίδια ώρα, πάντως, που μιλάει για διαπλοκή και συμφέροντα, δεν κρίνονται ούτε καν από τον ίδιο τον κ. Καμμένο ως πειστικές οι εξηγήσεις που έδωσε ο βουλευτής Αττικής των ΑΝ.ΕΛ., Παύλος Χαϊκάλης, για τη σχέση που είχε με κυπριακή off shore. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος κατά τ’ άλλα ηθοποιός εμπλέκεται σε υπόθεση με οσμή σκανδάλου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα