Mε το… λουκέτο ανά χείρας η Φώφη

Λίγες ημέρες έμειναν πριν από την εξόδιο ακολουθία του ΠΑΣΟΚ με τη διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου το επόμενο Σαββατοκύριακο

Τα δημοτικά τραγούδια μπορεί να είναι πολλών χρόνων, αλλά η λαϊκή θυμοσοφία είναι διαχρονική. Έτσι, λοιπόν, οι στίχοι που λένε «αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν, μηδέ σε γάμο ρίχνονται, μηδέ σε χαροκόπι» ταιριάζει γάντι στο έκτακτο συνέδριο που ετοιμάζει η Φώφη Γεννηματά, το οποίο και θα αποτελέσει την εξόδιο ακολουθία του ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Νοεμβρίου, η κόρη του Γιώργου Γεννηματά, μίας εμβληματικής πολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι η τελετάρχης της πολιτικής κηδείας του ιστορικού κόμματος. Κι όλα αυτά θα συμβούν με τη διεξαγωγή ενός καραστημένου συνεδρίου που όμοιό του δεν έχει καταγράψει η πολιτική ιστορία του τόπου. Περισσότερο θυμίζει συνέδρια επί εποχής Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, ή εποχής Μπρέζνιεφ στην πρώην ΕΣΣΔ.

Στο έκτακτο συνέδριο θα συμμετάσχουν τα μέλη της ΚΟΕΣ, οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015, καθώς και οι σύνεδροι-μέλη του ΠΑΣΟΚ του 2ου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής του 2019.  Κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 17.00, με ομιλία της Φώφης Γεννηματά και θα ολοκληρωθεί εντός 24ώρου. Δηλαδή, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 18.00 το ΠΑΣΟΚ τετέλεσται.

Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα κάνει. Εάν δηλαδή αποφασίσει να συμμετάσχει, ή να το μποϊκοτάρει, όπως του προτείνουν οι πολιτικοί του φίλοι, μεταξύ των οποίων και ο τελευταίος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη Γεννηματά τον Απρίλιο του 2017.

Τα χαρτιά του δεν έχει ανοίξει ακόμη και ο έτερος αμφισβητίας της ηγεσίας ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του μεν, αλλά είναι σφίγγα για το τι θα πράξει δε. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ για τον δήμο της Αθήνας σε συνέντευξη του έκανε λόγο για διεκπεραιωτικό συνέδριο, με διορισμένους συνέδρους, «με τέτοιες διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ σφραγιδοποιείται και το ΚΙΝΑΛ ποταμοποιείται. Τρίβουν τα χέρια τους στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΚΙΝΑΛ θέλουν το ΠΑΣΟΚ να καταντήσει σφραγίδα. Και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους εξυπηρετήσουμε. Όποιος θέλει να ανακάμψει το ΚΙΝΑΛ, θα ενεργοποιούσε το ΠΑΣΟΚ. Όμως γίνεται το αντίθετο».

Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για ενταφιασμό

 

Ούτε κουβέντα ο ΓΑΠ

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν παρεμβάσεις από τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως για παράδειγμα έκανε με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.  Μάλιστα, ζήτησε να κληθούν επίσημα από τη Φώφη Γεννηματά και οι δύο πρώην πρόεδροι, οι οποίοι βέβαια έχουν απομακρυνθεί και δεν δίνουν σημασία στις εσωκομματικές διεργασίες του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Οπότε, όλοι αναμένουν το τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, νυν επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει διακριτές αποστάσεις από την έντονη συζήτηση γύρω από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και το κίνημά του τοποθετήθηκαν για τις εξελίξεις. Ακόμη και τις ημέρες που ο αδελφός του, Νίκος Παπανδρέου, ζητούσε επίμονα την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Τις ίδιες διακριτές αποστάσεις είχε κρατήσει και την εποχή της αποπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και στη συζήτηση αποτίμησης του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, στην οποία, από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ, κριτική στη Γεννηματά ασκήθηκε από τους Δημήτρη Ρέππα και Χάρη Καστανίδη. Εν ολίγοις, ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει πρόθεση να αποτελέσει ο ίδιος κομμάτι των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, αλλά φαίνεται πως προσωπική του επιλογή αποτελεί να λειτουργεί περισσότερο ως «πολίτης του κόσμου», μέσω της ιδιότητας του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η επιρροή που ασκεί το ΚΙΔΗΣΟ στο ΚΙΝΑΛ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Εν κατακλείδι, η αίσθηση που δίνεται από τις κινήσεις του ΚΙΔΗΣΟ, είτε προέρχονται από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, είτε αποτελούν προσωπικές θέσεις στελεχών του, είναι ότι έχει αναλάβει έναν ρόλο περιφρούρησης της πορείας του ΚΙΝΑΛ, ελέγχοντας αυστηρά οποιαδήποτε τάση, ή πρόθεση της ηγεσίας θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη συμπόρευσης με την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικό αντίπαλο τη συντήρηση», την οποία, όπως έχει διαμηνύσει, δεν εκφράζει μόνο η Ν.Δ., αλλά και η πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι σύμμαχοι

Την ίδια ώρα εντός του ΚΙΝΑΛ κυριαρχεί το ερώτημα «εντάξει, δεν μας κάνει η Φώφη, αλλά ποιος μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο;». Και μεταξύ άλλων ακούγεται ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, ειδικά από τη στιγμή που η παλιά κοινοβουλευτική φρουρά (Σκανδαλίδης-Λοβέρδος-Κεγκέρογλου) δεν δείχνουν διάθεση για αλλαγές σε αυτήν τη χρονική περίοδο. Ο Κεγκέρογλου αποτελεί το δεξί χέρι της Γεννηματά, ο Σκανδαλίδης διεκδικεί τον ρόλο του «σοφού γέροντα», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει να ξεμπλέξει και με τη δίωξη που του άσκησε η Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που τα ΣΥΡΙΖΑικα ΜΜΕ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ακόμη να παραμένει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, η Χαριλάου Τρικούπη με non paper τον στηρίζει απόλυτα μετά την κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή.

Έτσι η Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε: «Ο βασικός μάρτυρας κ. Φρουζής έδωσε απαντήσεις-φωτιά, για όσους κατασκεύαζαν κατηγορητήρια σπίλωσης και εκτελούσαν συμβόλαια πολιτικού θανάτου, τα οποία τους γυρίζουν μπούμερανγκ ως χιονοστιβάδα μάλιστα:

  • Οι αποφάσεις Λοβέρδου έβλαπταν συνολικά τις φαρμακοβιομηχανίες, ανάμεσά τους και τη Novartis.
  • Οι τιμές των φαρμάκων επί Λοβέρδου ήταν σταθερά πτωτικές.
  • Η μόνη συνάντηση Φρουζή-Λοβέρδου ήταν στο προαύλιο του Υπουργείου παρουσία 20 ατόμων τον Απρίλιο του 2012.
  • Όλα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες είναι από την αρχή ως το τέλος ψέματα.
  • Εάν ευνοούνταν μια εταιρία, θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε εκείνη και τις υπόλοιπες.

Τώρα γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο ένας βασικότατος μάρτυρας δεν είχε κληθεί επί δυόμισι χρόνια! Τώρα γίνεται αντιληπτό γιατί προσπάθησαν με ακτιβισμούς να εμποδίσουν την προανακριτική!»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα