Με το “καλησπέρα σας”, γυρνάει την πλάτη στην Μοναρχία η Λίζ Τράς

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, φρόντισε ν' αφήσει στην "απ΄ έξω" τον βασιλιά Κάρολο, στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

«Aνταρσία» στο κόμμα των Συντηρητικών με την πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας, να βάζει στο…περιθώριο τον Βασιλιά Κάρολο καθώς του αρνήθηκε να παρευρεθεί στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή «Cop26» που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Ο βασιλιάς Κάρολος τρώει… πόρτα από τη Συντηρητική πρωθυπουργό της Γηραιάς Αλβιώνας, όπως σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ούτε και στον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές ξεκαθαρίζοντας στα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ότι θα πρέπει να μείνουν μακριά από την πολιτική, σχολιάζουν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές.

Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής Τομπίας Έλγουντ έσπευσε να επισημάνει ότι η Λιζ Τρας υπέπεσε σε σφάλμα «απαγορεύοντας» στον Βασιλιά Κάρολο να μην συμμετάσχει στο Cop27.

Υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Βασιλιάς Κάρολος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής για να σωθεί ο πλανήτης Γη. Αυτά, όμως, ως πρίγκιπας της Ουαλίας…

Εν τω μεταξύ, μια βασιλική πηγή είπε στην εφημερίδα Daily Mail: «Δεν είναι μυστήριο ότι ο βασιλιάς δεν έλαβε πρόσκληση. Έπρεπε να σκεφτεί πολύ προσεκτικά ποια βήματα να κάνει για την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να παρευρεθεί στο COP27.»

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όλες οι επίσημες επισκέψεις μελών της βασιλικής οικογένειας στο εξωτερικό πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις συμβουλές της κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Βασιλιάς Κάρολος δεν θα έχει φυσική παρουσία στη σύνοδο, πηγές ανέφεραν ότι ο εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι, αν ο βασιλιάς Κάρολος πήγαινε τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής COP27 θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα.

Πηγές, πάντως, από το Παλάτι και την Ντάουνινγκ Στριτ ρίχνουν τους τόνους και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρξε «καβγάς», απλώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο ο βασιλιάς να εμφανιστεί σε άλλη επίσημη εκδήλωση.

Οι φήμες περί διαφωνίας μεταξύ του βασιλιά και της πρωθυπουργού για το κλίμα, ήταν πιθανότατα η αιτία που αποφάσισε η Τρας να μην τον προσκαλέσει, γράφουν κάποια δημοσιεύματα.

Χθες το βράδυ, πηγές από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κάρολος δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση στην οποία είχε προγραμματίσει όταν ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Αλλά σήμερα ο Τομπίας Ελγουντ κάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί: «Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει. Ο Βασιλιάς Κάρολος είναι μια παγκοσμίως σεβαστή φωνή για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

«Η παρουσία του θα προσέθετε σοβαρή εξουσία στη βρετανική αντιπροσωπεία. Μπορούμε πραγματικά να πάμε από τη φιλοξενία του COP26 στη συγκέντρωση ήπιας ισχύος στο COP27;».

Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Κάρολος, βετεράνος περιβαλλοντικός ακτιβιστής, φέρεται να ακύρωσε τα σχέδιά του να μιλήσει στη συνάντηση COP27 στην Αίγυπτο, αφού η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, δεν τον αφήνει να πάει.

Οι ίδιες πηγές του παλατιού που επικαλείται η Daily Mail, επέμεναν, ωστόσο, ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είχε λάβει εντολή από την πρωθυπουργό να απέχει και τόνισαν αντίθετα ότι είχε ζητήσει τη συμβουλή της. Είπαν ότι η απόφαση να μην παραστεί ο βασιλιάς στη Σύνοδο, ήταν ομόφωνη.

Μια πηγή δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε καβγάς. Το αν θα παρευρεθούν ή όχι μέλη της βασιλικής οικογένειας εξαρτάται από το υπουργείου Εξωτερικών της χώρας».

Το βράδυ του Σαββάτου, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ του βασιλιά και της πρωθυπουργού».

«Η ιδέα ότι η πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει τον βασιλιά τι να κάνει είναι γελοία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι η Λιζ Τρας είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή του βασιλιά Καρόλου στη Σύνοδο στο Σαρμ-ελ-Σέιχ .

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς Κάρολος φέρεται να είναι αποφασισμένος να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά και την επιρροή του, στη σύνοδο κορυφής.

Ένας ανώτερος βασιλικός γνώστης δήλωσε: «Ακριβώς επειδή δεν θα είναι εκεί , αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυτού Μεγαλειότητα δεν θα βρει άλλους τρόπους να υποστηρίξει τη σύνοδο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα