Με το χέρι στο… ρελέ της επίταξης

Η αντιπολίτευση θεωρεί το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ ως τη μητέρα των μαχών, ποντάροντας στους συνδικαλιστές και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Όλοι στην Κουμουνδούρου ελπίζουν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία στη δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά την ίδια ώρα στο Μαξίμου έχουν να σκεφθούν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη χώρα.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αυτά που απασχολούν περισσότερο τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο είναι το πώς θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις, να μη διαταραχθεί η χρηματοδότηση της χώρας και φυσικά ο απώτερος στόχος είναι να ανοίξει το φθινόπωρο η συζήτηση με τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Έτσι, αυτό που εκπέμπει το Μαξίμου είναι πως το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ είναι ένα δέντρο μέσα στο δάσος των προαπαιτούμενων. Και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις πιέσεις που ασκούνται παντοιοτρόπως από τους δανειστές, αλλά και στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας σε λίγες ημέρες. Η άφιξη της τρόικας θα είναι η τελευταία, αλλά σημαντική, καθώς υπάρχει η αξιολόγηση του φθινοπώρου, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη μέχρι σήμερα, καθώς θα έχει αντίκτυπο στη συζήτηση που θα ξεκινήσει τότε για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα. Αν και υπήρξε η σκέψη ακόμη και για αντικατάσταση των «επικίνδυνων» βουλευτών, Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι βελτιώσεις που έγιναν αποτελούν τις εγγυήσεις ώστε το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Τουναντίον όλοι έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθεί πολιτικά παιχνίδια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολιτική πυγμή, έχοντας ως βασικό όπλο την πολιτική επιστράτευση των απεργών.

Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι «τη χώρα κυβερνάει η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι οι συνδικαλιστές». Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολιτική πυγμής και έχει έτοιμα τα νομικά και πολιτικά της όπλα, ώστε να αποτρέψει μια αρνητική κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σαφές μήνυμα για το θέμα της ΔΕΗ έστειλε ο πρωθυπουργός (και) από το Στρασβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία ενημέρωσε για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω. «Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να εμποδίσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αιτιάσεις των συνδικαλιστών και του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας είναι «κακόγουστο αστείο».

 

Στη Βουλή

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο η κυβέρνηση δεν δείχνει να φοβάται, και τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύουν ότι μετά και τις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο –όπως αποφάσισαν στην προχθεσινή συνάντησή τους– δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα ψηφιστεί χωρίς εκπλήξεις. Εκτιμούν ότι με τις βελτιώσεις θα διασφαλίζεται η καθολική διαδοχή όλων των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και τοπικών κοινωνιών και από τη νέα εταιρεία. Βέβαια, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, αλλά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αυτές οι αλλαγές που γίνονται αποτελούν εγγυήσεις ώστε να αποφευχθεί καταρχήν το κοινοβουλευτικό μπλακ άουτ.

Η κατάσταση, πάντως, είναι έκρυθμη και το πολιτικό θερμόμετρο καταγράφει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δίνει ύψιστη πολιτική σημασία στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Ήδη βρέθηκε την Τετάρτη στο Αμύνταιο της Φλώρινας, ενώ την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ «οχυρώνονται» και ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη με την κυβέρνηση.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο μεταδίδουν ότι όσες ρυθμίσεις χρειάζονται θα γίνουν, αλλά δεν θα ανεχθούν ακραίες κινήσεις από τους συνδικαλιστές. Ήδη η κυβέρνηση ενεργοποιεί τα πολιτικά και νομικά όπλα της απέναντι στο ευρύτερο μέτωπο που συγκροτείται από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές για να αποτρέψει τον κίνδυνο μπλακ άουτ. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους «λαϊκιστές», όπως τους χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, που δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, μόλις ξεκίνησε. Η δικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδείξει «πολιτικό τσαμπουκά» έναντι των συνδικαλιστών, παλαιών πασόκων, που «υιοθετήθηκαν» πολιτικά από το ΣΥΡΙΖΑ και τις τελευταίες ώρες εξετάστηκε για πρώτη φορά με ένταση το σενάριο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

Μόλις ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε ότι την ώρα που αυτός θα μιλούσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την, επιτυχημένη κατά γενική ομολογία, ελληνική προεδρία της Ε.Ε., ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν στο Αμύνταιο της Φλώρινας κοντά στους απεργούς, ο κύβος ερρίφθη.

Εάν δεν υποχωρήσουν οι συνδικαλιστές, η πολιτική επιστράτευση –«επίταξη προσωπικών υπηρεσιών» για την ακρίβεια– είναι μονόδρομος και είναι ζήτημα ωρών να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναδείξει «σκοτεινές» υποθέσεις που αφορούν συνδικαλιστές και διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών για να τους εκθέσουν με δεδομένο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαξιωμένο στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, θα βγουν από τα συρτάρια πορίσματα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν συνδικαλιστές της ΔΕΗ που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση εξέδωσε και άτυπη ενημέρωση για το «φλέγον» θέμα της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα μέτωπα τωνπλειστηριασμών και των ενστόλων

Παράλληλα με τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση διά αλληλογραφίας με την τρόικα για το θέμα πλειστηριασμών ακινήτων αυτών που χρωστούν στο Δημόσιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν, επειδή οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, αφού δεν υπάρχουν πλειοδότες, να μειωθεί η τιμή εκκίνησης ώστε τα ακίνητα να εκπλειστηριάζονται και να εισπράττει το Δημόσιο έσοδα.

Ωστόσο η κυβέρνηση, επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά ζήτημα, προσπαθεί να μειώσει την τιμή εκκίνησης στο 70-80% της αντικειμενικής αξίας, αντί του 1/3 της αξίας που ζητά η τρόικα.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι ίδιοι δέχονται να γίνει σταδιακή καταβολή των αναδρομικών, με το ΓΛΚ να εκπονεί νομοτεχνικές μελέτες για το κόστος, αλλά και τα σενάρια εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν για 600 εκατ. ευρώ αναδρομικά και περίπου 200 εκατ. ευρώ επιβάρυνση κάθε χρόνο λόγω των αυξήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα