Με τον… αραμπά οι παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. – Έρχονται κι άλλες καθυστερήσεις

Η πολλή… δουλειά που «έπεσε» στην BioNTech και η έλλειψη προνοητικότητας που επέδειξαν οι Βρυξέλλες

Καθυστερήσεις παρατηρούνται ήδη στον όγκο των εμβολιαστικών δόσεων κατά του κορωνοϊού που διανέμονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυστυχώς αυτές αναμένεται να ενταθούν, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.

Αιτία; Η ανάγκη της γερμανική startup φαρμακευτικής που συνεργάζεται με την Pfizer να ενισχύσει την «αλυσίδα» παραγωγής του εμβολίου τους, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι μεγάλη αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθυστερεί να εγκρίνει εμβολιαστικά σχήματα άλλων εταιρειών. Για παράδειγμα, το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, έχει ζητήσει από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία. Μάλιστα, σε κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν για κάποιες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα, ελλείψει εμβολίων.

Η άλλη αιτία των καθυστερήσεων από τη ολιγωρία της ΕΕ που είτε από γραφειοκρατική δυσκαμψία είτε από έλλειψη προνοητικότητας παρήγγειλε σχετικά μικρό όγκο εμβολίων.

Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους της ευρωπαϊκής αβλεψίας αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ενώ οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, η Ε.Ε. περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει περί τα 300 εκατ. δόσεις δηλαδή τις μισές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα