«Με τον Προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων»

Σκληρή κριτική από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή

«Με τον Προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζεται η πολιτική της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων στο όνομα των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο το κρατικό χρέος», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Έχουμε φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα τμήμα του υπερπλεονάσματος επιστρέφει όχι σε αυτούς που φορολογήθηκαν αλλά σε αυτούς που φορολογούνται όλο και λιγότερο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον σε αυτούς», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στις επιχειρήσεις».

Στο σκέλος των εσόδων, ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι έρχεται αύξηση των έμμεσων φόρων ενώ θα έρθει και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Έχουμε μείωση φόρων, κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αν και το 2019 είναι έτος ανάπτυξης και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε ότι τα φορολογικά έσοδα είναι όλο και πιο άδικα, όλο και πιο αντιλαϊκά γιατί αυξάνεται ο βαθμός συμμετοχής των έμμεσων φόρων, αυξάνεται η συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα της φορολογίας των φυσικών προσώπων και μειώνεται ακόμη περισσότερο η συμμετοχή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Πηγή προέλευσης των εσόδων αποτελούν τα λαϊκά εισοδήματα και την ίδια στιγμή νομιμοποιούνται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, τα οποία δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φορολογία, όπως οι εφοπλιστές που προαιρετικά συμμετέχουν στα φορολογικά έσοδα», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος που επισήμανε ότι εξακολουθεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του δημοσιονομικού κόφτη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Σημείωσε δε στο σημείο αυτό ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις που κάνουν για την ελληνική οικονομία οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έτσι και αλλιώς, όμως, τόνισε, για το ΚΚΕ η ανάπτυξη όπως προωθείται είναι μια ανάπτυξη άδικη και αντιλαϊκή, που συνεχίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης