Με τους πυροσβεστήρες στα χέρια τα στελέχη του Μαξίμου

Σβήνουν τις φωτιές που έχουν ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση με το να δημιουργούν καπετανάτα και να αρνούνται τη συνεργασία

Μπορεί η τεράστια επένδυση της Microsoft, αλλά και η επίσκεψη του γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα αποτελούσαν το κυρίως μενού στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, εν τούτοις στο Μαξίμου έχουν εξελιχθεί σε εστία προβληματισμού οι ενδοκυβερνητικοί τσακωμοί, οι οποίοι αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την κατσάδα του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ουδείς από τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στους οποίους έγινε παρατήρηση, έχει βάλει νερό στο κρασί του.

Οι τσακωμοί, μικροί και μεγάλοι είχαν καταγραφεί από την… αρμόδια υπηρεσία του Μαξίμου και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι… μαζεύτηκαν πολλά, ανέβασε τους τόνους στο Υπουργικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας πως είναι αλλεργικός στα καπετανάτα, στέλνοντας μηνύματα στους υπουργούς του. Στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν απολύτως απαραίτητη ενόψει των δυσκολιών που έρχονται. Τόσο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19, όσο και με την οικονομική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά-μεταναστευτικό (είναι αλληλένδετα).

Η κοινωνία-όπως συμφωνεί η πλειοψηφία πολιτικών και πολιτών-θα δοκιμαστεί και οδηγούμαστε στον πιο περίεργο χειμώνα της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και χρειάζεται συνεργασία των υπουργών, καθώς κάποιες αποφάσεις απαιτούνται υπογραφές από δύο και τρία συναρμόδια υπουργεία.

Τα μέτωπα

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι πολλές κόντρες σιγόκαιγαν εδώ και καιρό, ενώ τώρα απλώς βγήκαν στην επιφάνεια. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι καινούργιο, αφού για τους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ είναι σαφές και γνωστό πως αρκετοί υπουργοί έχουν κόντρες με συναδέλφους τους. Για παράδειγμα, οι βολές Σταϊκούρα κατά Μηταράκη για το κέντρο προσφύγων στις Θερμοπύλες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Η κόντρα τους, όπως λένε χρονολεογείται από την εποχή που ο Νότης Μηταράκης ήταν υφυπουργός Εργασίας. Αλλά και στο εσωτερικό του υπουργείου Μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος νιώθει παροπλισμένος, ενώ με αποψιλωμένες αρμοδιότητες προχωρά και ο Γιάννης Βρούτσης.  Κι αυτό διότι τού έχει διαμηνυθεί από το Μαξίμου ότι με το Ασφαλιστικό δε θα ασχοληθεί καθόλου, αλλά θα αφήσει τα πάντα στον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Ούτε καν θα αναφερθεί στις πάμπολλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Ταυτοχρόνως, η σχέση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της υπουργού Παιδείας είναι εξαιρετικά τεταμένη, ενώ ειδικά μετά το φιάσκο με τις μάσκες η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει. Η Νίκη Κεραμέως φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει αναρμόδια για το θέμα, εκνευρίζοντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ ο τελευταίος είχε φροντίσει να πετάξει την «καυτή πατάτα» αφενός στην ΚΕΔΕ, αφετέρου στην επιτροπή δημόσιας υγείας, την οποία κατηγόρησε πως έδωσε λαθεμένες προδιαγραφές. Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, εκνεύρισε περισσότερο το Μαξίμου και με την στάση του να αποστείλει non paper σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους που εγγράφονται στους προσωπικούς του φίλοι. Και αυτοί με τη σειρά τους φρόντισαν να «στολίσουν» την Κεραμέως.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντέδρασε από του βήματος της Βουλής λέγοντας πως «δεν θα επέρριπτα ποτέ την ευθύνη για οτιδήποτε σε διοικητικά όργανα ή επιτροπές». Κάτι που έκανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν στο Μαξίμου και με την Κεραμέως και την στάση που έχει κρατήσει. Μάλιστα αρκετοί εντός του Μαξίμου εκτιμούν πως εάν η Κεραμέως καλούσε τους καταληψίες σε διάλογο θα «ξεγύμνωνε» τα πολιτικά κόμματα που υποδαυλίζουν τις καταλήψεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθε με όλα αυτά τα μέτωπα; Ήδη τα στελέχη του Μαξίμου έχουν λάβει εντολή να σβήσουν όλες τις εστίες της φωτιάς. Εάν οι υπουργοί συνεχίσουν τον ανταγωνισμό, τότε στον επόμενο ανασχηματισμό, τον κανονικό ανασχηματισμό, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα