Μέχρι 10 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών

Το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς αυτή την φορά οικοδεσπότης θα είναι η χώρα μας. Με βάση τι συνέβη προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη το πιθανότερο είναι και σε αυτόν γύρο των διερευνητικών να μην κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις εκπρόσωποι από κάθε χώρα.

Στην Κωνσταντινούπολη μετείχε της συνεδρίασης και το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η σκέψη σε αυτόν τον γύρο να μετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι η Άγκυρα στην προσπάθεια της να αποδυθεί τον τίτλο του διεθνούς ταραξία επιθυμεί να αναβαθμίσει τις διερευνητικές και γι’ αυτό έστειλε το δεξί του χέρι τον Καλίν. Γι’ αυτό και η Αθήνα θα πρέπει να κρατήσει αυστηρά τα πρωτόκολλα που υπάρχουν διεθνώς για να ξεκαθαρίσει μία και καλή ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση. Εξάλλου στις διερευνητικές δεν κρατούνται πρακτικά, παρά μόνο επιτρέπεται οι διπλωμάτες να κρατούν κάποιες σημειώσεις, σχετικά με τα αιτήματα της άλλης πλευράς.   Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν εξέφρασε μόνο την πίστη του ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά προσδιόρισε και το χρόνο που θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Απλά δεν έδωσε την ακριβή ημερομηνία, διότι αναμένεται η συνεννόηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, που θα καθοριστεί από τα υπουργεία Εξωτερικών αμφοτέρων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι διερευνητικές είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση». Και βέβαια ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να διευθετηθεί η μοναδική διαφορά των θαλασσίων ζωνών. Τουναντίον η Άγκυρα και στις διερευνητικές που έγιναν στην Πόλη έθεσε διάφορα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, 10 ναυτικά μίλια εθνικός εναέριος χώρος και αναγνώριση γκρίζων ζωνών. Η ελληνική αποστολή στον 61ο γύρο δεν δέχθηκε να συζητήσει κανένα τέτοιο θέμα, πέραν των θαλάσσιων ζωνών.

Πριν την πενταμερή για το Κυπριακό

Ο 62ος γύρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς προηγηθεί της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Όπως έχει αποκαλύψει εδώ και αρκετές ημέρες η iapopsi.gr στην πόλη των ΗΠΑ που δεν κοιμάται ποτέ θα υπάρξει  και το άτυπο τετ α τετ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν θα παραμείνουν απλώς ανοιχτοί, αλλά θα διευρυνθούν. Από την άλλη, όμως, η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποτελέσει τον «χρήσιμο ηλίθιο» στην προσπάθεια της Άγκυρας να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ μιας χώρας πρόθυμης για διαπραγματεύσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετοί, κυρίως στην Ουάσιγκτον, θέλουν να ζητήσουν από τον κ. Ερντογάν να επιλέξει πλευρά ταχέως, ιδιαίτερα με αιχμή το ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Γι’ αυτό και παρά τις όποιες πιέσεις υπάρχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να βάλει στο πρόγραμμα του μία συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα