Μέχρι το… Μαξίμου έφτασε η «Μεγάλη Παραίτηση»

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ όπου προέτρεψε τους εργοδότες του κλάδου να δώσουν «καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας»

Σε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ που φιλοξένησε την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» για την αλλαγή του τοπίου στα εργασιακά μοντέλα, υπήρχε εκτενής αναφορά στο φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» και στις αιτίες που το προκαλούν.

Όπως υπογραμμίζαμε τότε ο τουρισμός είναι ο κλάδος που τουλάχιστον στην Ελλάδα «ευδοκιμεί» η τάση με την πλευρά των εργαζόμενων να δείχνουν ως… ένοχο τις κακές συνθήκες εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αμοιβών αλλά και συμπεριφορών.

Η επιλογή του ρεπορτάζ μάς δικαίωσε καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μόνο μικρό δεν είναι, όταν εκτιμάται ότι 50.000 ως 60.000 θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένουν κενές την ώρα που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και μάλιστα πολύ δυναμικά. Ούτε, βεβαίως, είναι τυχαίο ότι το ζήτημα του «Great Resignation» απασχόλησε τις εργασίες της 30ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Από το φυσικό βήμα της συνέλευσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών επισημαίνοντας ότι η θέση του Συνδέσμου «επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική».

Ποια είναι αυτή; Ότι ουδεμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δικαιολογείται και καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ –που αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των 14 πανελληνίων κλαδικών ενώσεων τουριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν τακτικά μέλη του, εκπροσωπεί εμμέσως περισσότερες από 51.000 επιχειρήσεις/επαγγελματίες– ο μόνος δρόμος να προστατευτεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι η υιοθέτηση του δόγματος της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία.

«Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, περιγράφοντας αδρά ένα διττό σχέδιο δράσης που προϋποθέτει αφενός  την επαγρύπνηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία τω παραβατών αφετέρου την «αυτενέργεια» των επαγγελματιών του κλάδου ώστε να αποβληθούν οι τυχοδιώκτες της αγοράς που θεωρούν τον τουρισμό ως εύκολη πηγή πλουτισμού.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ προέτρεψε ούτε λίγο ούτε πολύ τους εργοδότες του κλάδου να δώσουν «καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», καθώς όπως είπε «ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν».

Σε κάθε περίπτωση, από τους ανθρώπους του ΣΕΤΕ εκφράζεται η διάθεση συμμετοχής σε έναν ανοιχτό και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο προκειμένου να χαραχτεί μία καινούρια στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό.

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα