Μέχρι τον Σεπτέμβριο το… manual Πισσαρίδη για την οικονομία

Το σχέδιο της αρμόδιας «Επιτροπής Σοφών» για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας στη μετά COVID-19 εποχή θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Α» προ περίπου 20 ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να συστήσει μία επιτροπή «σοφών» για την οικονομία στα πρότυπα της υγειονομικής επιτροπής υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα κατά τη διάρκεια του πικ της πανδημίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Σωτήρης Τσιόδρας της οικονομίας ακούει στο όνομα Χριστόφορος Πισσαρίδης και είναι βραβευμένος με Νόμπελ. Μαζί με τον Κύπριο οικονομολόγο σημαίνοντα ρόλο έχει ο αναπληρωτής του, καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ την επιτροπή θα πλαισιώνουν σημαντικοί καθηγητές όπως οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στην LSE), Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale), Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η Επιτροπή Σοφών αναμένεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο και με βάση όλα τα διαμορφωμένα δεδομένα θα καταθέσει τους επόμενους μήνες –μέχρι τον Σεπτέμβριο– το σχέδιό της, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, στον πρωθυπουργό και αυτός θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το συγκεκριμένο πακέτο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, προσθέτοντας πως «είναι η μεγάλη ευκαιρία για ένα εθνικό άλμα, για να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».

Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη με βασικό στόχο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, την κατάρτιση και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι σε άμεση επαφή με τρία κυβερνητικά στελέχη που έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο στο οικονομικό σκέλος της διαχείρισης, τόσο της πανδημίας, όσο και της επόμενης μέρας. Τον υφυπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.

Υπέρ του ευρώ

Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στην Επιτροπή «Σοφών» είχαν πάρει θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι επικηρυγμένοι για το ΣΥΡΙΖΑικό κατεστημένο.

Όσοι απαρτίζουν την επιτροπή Σοφών υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη είχαν πάρει ανοικτά θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν σχέση με την πολιτική, ενώ αρκετοί διαπρέπουν σε φημισμένα ξένα πανεπιστήμια. Όπως για παράδειγμα ο γεννημένος και μεγαλωμένος στο Αιγάλεω Κωνσταντίνος Αρκολάκης (έπαιξε μπάσκετ και σε τοπική ομάδα της πόλης) διδάσκει στο Yale. Ο Μανόλης Γαλενιανός, που διδάσκει στο London Holloway, αρθρογραφεί συστηματικά στην ιστοσελίδα Protagon και αρκετές φορές είχε ασκήσει κριτική στην υπερφορολόγηση που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξανδρος Κρητικός θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της Γερμανίας. Οι συμβουλές του χαρακτηρίζονται χρήσιμες από το Γερμανικό Κοινοβούλιο και κάθε απόφαση του κράτους επηρεάζεται πολύ από τις πληροφορίες και τις έρευνες που κάνει ο ίδιος στο ινστιτούτο του, γεγονός που έχει συμβάλει και στη σημερινή επιτυχημένη εικόνα της γερμανικής οικονομίας.

Ο Διομήδης Σπινέλλης είχε οριστεί από τον Γιώργο Παπανδρέου γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέμεινε από το 2009-2011. Τέλος, ο Πάνος Τσαλκόγλου υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011) και του Λουκά Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Επανεκίνηση στις 7 Ιουλίου ίσως και με ανασχηματισμό

Σε έναν περίπου μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής και ο μέχρι τώρα απολογισμός θεωρείται αν μη τι άλλο θετικός. Κι αυτό διότι τα πήγε περίφημα με δύο μεγάλες κρίσεις, της εισβολής βαλτών μεταναστών του Ερντογάν στον Έβρο και με την πανδημία του κορωνοϊού. Θετικό ήταν και το αποτύπωμά της στα αντανακλαστικά που έδειξε τόσο στις περσινές φωτιές (αποφύγαμε τραγωδίες όπως όσα ζήσαμε το 2018 στο Μάτι), όσο και σε όλες τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, υψηλό βαθμό λαμβάνει και για το ότι κατέστησε τη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν αξιόπιστο εταίρο κι έναν αξιόπιστο συνομιλητή σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Τουναντίον, ο βαθμός είναι μικρός στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η 7η Ιουλίου, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη της Ν.Δ., θα είναι μία σημειολογική επανεκκίνηση για τη χώρα, καθώς θα είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας έχοντας στο ρεζερβουάρ μία προίκα πολλών δισεκατομμυρίων για να αλλάξει μια και καλή τη χώρα, εάν η χρησιμοποίηση αυτών των κονδυλίων γίνει λελογισμένα και με σαφές σχέδιο. Συνεπώς, η πρώτη επέτειος της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνοδεύεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όχι απλώς με έναν απολογισμό τού τι έγινε τον ένα χρόνο που πέρασε και το τι κατάφερε η πλειοψηφία, αλλά κυρίως με μία αναλυτική παρουσίαση του πλάνου της επόμενης μέρας και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Όμως, μετά από ένα χρόνο δουλειάς, όλοι έχουν αξιολογηθεί και όλοι έχουν κάνει τη διαδρομή τους. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ίσως σημάνει και ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Κι αυτό διότι με νέα ομάδα και με προίκα τα δισεκατομμύρια από την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να πάει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Και το σημαντικό είναι ότι οι νέοι υπουργοί θα έχουν σημαντικό χρόνο μπροστά τους μέχρι τη ΔΕΘ και θα έχουν να υπηρετήσουν ένα σχέδιο που θα είναι ολοκληρωμένο και με προσθαφαιρέσεις θα σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν τον Οκτώβριο για να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων τον Ιανουάριο του 2021.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα