Μέγα μπάχαλο με τα εκλογικά τμήματα

Οι αίθουσες δεν φαίνεται να επαρκούν, με αποτέλεσμα είτε να φιλοξενούνται δύο εκλογικά τμήματα σε μια αίθουσα, είτε να επιστρατεύονται χώροι ακατάλληλοι για διεξαγωγή εκλογών

Δεν πρόλαβε να τυπωθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Α» για την φαεινή ιδέα της κυβέρνησης να στήσει τετραπλές κάλπες –σε μια διαδικασία που θα μας κοστίσει… αηδόνι και ενέχει μεγάλους κινδύνους ανθρώπινου λάθους– και με την παράδοση των εκλογικών τμημάτων στους δικαστικούς αντιπροσώπους άρχισαν τα όργανα.

Όπως γράφαμε χθες στην έντυπη έκδοση του iapopsi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε μεν να διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα με το καθένα από αυτά να έχει μέσα δύο κάλπες, ωστόσο οι αίθουσες δεν φαίνεται να επαρκούν, με αποτέλεσμα είτε να φιλοξενούνται δύο εκλογικά τμήματα σε μια αίθουσα, είτε να επιστρατεύονται χώροι ακατάλληλοι για διεξαγωγή εκλογών.

Υπαρκτά παραδείγματα της ανοργανωσιάς είναι η «επίταξη» ακόμη και δημοτικών ιατρείων στην επαρχία όπου σε χώρους εμβαδού 2 Χ 3 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναγκάζονται να τοποθετούν τα ψηφοδέλτια πάνω στο κρεβάτι εξέτασης και τα παραβάν στον διάδρομο, ενώ για τη διαλογή των ψήφων, όπου συνήθως συγκεντρώνονται περισσότερα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμηθεί η … αυλή!

Στις μεγάλες πόλεις, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας η λύση που δόθηκε ήταν πιο απλή: δύο εκλογικά τμήματα σε μια σχολική αίθουσα 4 Χ 5, άρα 4 κάλπες, 4 παραβάν, 1.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και δύο εφορευτικές επιτροπές να κάνουν ταυτόχρονα καταμέτρηση των σταυρών των εκατοντάδων υποψηφίων.

Και έτσι όπως θα δουλεύουν δίπλα-δίπλα, αν ο υποψήφιος «Τάδε Παπαδόπουλος» της μιας εφορευτικής μπερδευτεί με της «Δείνα Παπαδόπουλο» της άλλης, το Εκλογοδικείο να’ναι καλά! Βέβαια, αυτό με τους ψηφοφόρους μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς, αφού στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν από τις αρκετές εκλογές του 2015 το ΥΠ.ΕΣ. δεν πρόλαβε να κάνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, με αποτέλεσμα η γενιά του 1900 να φαίνεται ακόμα εγγεγραμμένη.

 

Τριπλή μετάδοση τετραπλων εκλογών

Για να λέμε, όμως, και τα καλά, σε αυτή την εκλογική διαδικασία το ΥΠ.ΕΣ. καινοτόμησε, παραδίδοντας στους δικαστικούς αντιπροσώπους ένα τάμπλετ της Singular Logic, με το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα της μεταδώσουν ηλεκτρονικά τα  αποτελέσματα, αφού πρώτα κάνουν τη διαλογή των ψήφων, συμπληρώσουν εις τριπλούν τα δύο βιβλία για κάθε εκλογική αναμέτρηση και συμπληρώσουν τα ειδικά έντυπα που θα στείλουν σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Τριπλή μετάδοση τετραπλών εκλογών!

Οι δε διορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόλαβαν μέσα στο δίωρο σεμινάριο που έχει προηγηθεί να μάθουν και πολλά, κράτησαν όμως καλές σημειώσεις για να μπορέσουν να «διαχειριστούν» σωστά τις απίθανες κατηγορίες ψηφοφόρων ετεροδημοτών, διπλοεγγεγραμμένων, κατοίκων άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ!

Σημειωτέον ότι όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές το εκλογικό υλικό ακόμα παραδίδεται στα εκλογικά τμήματα της χώρας, κάποιες φορές ελλιπές, κάποιες όχι, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προετοιμάζουν τα εκλογικά βιβλία γράφοντας τα ατελείωτα ονόματα των υποψηφίων ώστε να είναι πιο εύκολη η καταμέτρηση ψήφων και το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει –όπως μαθαίνει «Α»– την μία «ορθή επανάληψη» των εκλογικών εγκυκλίων μετά την άλλη.

Και σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες…

Διαβάστε επίσης