Μega «πράσινη» εξαγορά με την υπογραφή των ΕΛ.ΠΕ.

Ο ελληνικός ενεργειακός κολοσσός αποκτά ισχυρό portfolio φωτοβολταϊκών έργων της γερμανικής εταιρείας JUWI στην περιοχή της Κοζάνης

Το μεγάλο… μπάσιμο των Ελληνικών Πετρελαίων στην «πράσινη» ενεργειακή αγορά σηματοδοτεί η ύψους €130.000.000 συμφωνία που έκανε ο ελληνικός ενεργειακός κολοσσός για την εξαγορά ισχυρού portfolio φωτοβολταϊκών έργων που διέθετε η γερμανική εταιρεία juwi στην περιοχή της Κοζάνης.

Το συνολικής ισχύος 204 MW χαρτοφυλάκιο συνιστά το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα (σ.σ. είκοσι φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Η διάρκεια των εργασιών του έργου αναμένεται να είναι κατά τι λιγότερο από ενάμιση χρόνο –16 μήνες για την ακρίβεια– και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο δ΄ τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι με την εμβληματική αυτή εξαγορά θα «τρέξει» με γρηγορότερους ρυθμούς η επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου που είχε θέσει η διοίκηση του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, με μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 600 MW έως το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τη συνολική επένδυση των ΕΛ.ΠΕ. στην Κοζάνη  δεν θα είναι μόνο εταιρικά, αλλά θα διαχυθούν στον ευρύτερο ιστό της οικονομίας και ιδιαίτερα σε αυτόν της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό διότι στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα επανδρωθούν με ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο από την τοπική κοινωνία.

Υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΕΛ.ΠΕ. για ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων σε νέες δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος

Το στρατηγικό πλάνο

Παρουσιάζοντας τους άξονες του στρατηγικού πλάνου που έχουν θέσει τα ΕΛ.ΠΕ., ο διευθύνων σύμβουλός τους, Ανδρέας Σιάμισιης, εξήγησε πως στόχος του ελληνικού ενεργειακού ομίλου είναι αφενός να βελτιώσει και να αναπτύξει το υφιστάμενο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό του, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα και τα Ελληνικά Πετρέλαια των επόμενων δεκαετιών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σιάμισιη, τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν στοχοθετήσει τη βελτίωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος σε ποσοστό 50% μέχρι το έτος 2030.

Σε αυτόν τον οδικό χάρτη της μεθοδικής και στοχευμένης προσέγγισης των επιχειρηματικών στόχων του ομίλου εντάσσεται και η επένδυση στην Κοζάνη, με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. να υπογραμμίζει ότι μέσω της συμφωνίας με την juwi AG επιβεβαιώνεται η στρατηγική για τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση του και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. «Η επιτυχία σε αυτήν τη προσπάθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, «θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην εταιρεία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν εδώ και έξι δεκαετίες τον ακρογωνιαίο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι αριθμοί που δείχνουν ότι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. έχει επενδύσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και έχουν διοχετευτεί στην αναβάθμιση των ομιλικών εγκαταστάσεών της και στην παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων, ενώ σε ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχονται τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία ή σε εξαγορές έργων ΑΠΕ.

 

Στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας-ορόσημο για τα ΕΛ.ΠΕ. Διακρίνονται από αριστερά, ο Γερμανός πρέσβης Ernst Reichel, ο Chief Operating Officer της juwi AG, Stephan Hansen, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο CEO τής ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΕΛΑΙΑ Α.Ε., Ανδρέας Σιάμισιης, ο υφυπουργός ΥΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, δίπλα του ο γενικός δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Γιώργος Αλεξόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος, Juwi Hellas Α.Ε., Τάκης Σαρρής, και δεξιά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ., Γιάννης Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα