ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ (για την Ελλάδα ρε γαμώτο…)

Ο φετινός Αύγουστος φαίνεται πως αποτελεί σημείο… καμπής για τον ελληνικό αθλητισμό που κυριολεκτικά αφέθηκε στην τύχη του από την Πολιτεία μετά τα ακριβά και μεγαλόπνοα πρότζεκτ του 2004.

Με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η… κάνουλα της χρηματοδότησης των σπορ άρχισε σταδιακά να κλείνει μέχρι που… στέρεψε εντελώς την εποχή της κρίσης. Αποτέλεσμα ήταν οι Έλληνες πρωταθλητές να αναγκάζονται πολλές φορές να βάζουν μόνοι τους τα έξοδα για τις μετακινήσεις και την προετοιμασία τους, με εξαίρεση τα 2-3 τοπ ονόματα και όσους συμμετείχαν σε διοργανώσεις πανευρωπαϊκής ή παγκόσμιας εμβέλειας.

Από τη μέγγενη της κρίσης δεν γλίτωσε ούτε το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ομάδες με την ιστορία και το μέγεθος του Παναθηναϊκού να παλεύουν για την ύπαρξή τους.

Παρά το γεγονός αυτό, οι πρώτες σπουδαίες επιτυχίες της τρέχουσας εβδομάδας που πλησιάζει στο τέλος της από το ποδόσφαιρο προήλθαν, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στο Champions League όχι μόνο να κοντράρουν στα ίσα αντιπάλους με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά να αποκτούν και προβάδισμα πρόκρισης.

 

Ο «δικέφαλος του βορρά» πέτυχε κόντρα στη Σπαρτάκ Μόσχας ιστορική ανατροπή, καθώς αυτό που έκανε κόντρα στους Μοσχοβίτες δεν έχει προηγούμενο στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης. Ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε η Γιουβέντους έχουν καταφέρει ποτέ να γυρίσουν ματς από 0-2 πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο!

Η ανατροπή… ψηλώνει τον ΠΑΟΚ σε αυτοπεποίθηση και του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει το εισιτήριο της πρόκρισης στον επαναληπτικό της Μόσχας, όπου θα παίξει για δύο αποτελέσματα.

 

Σαν… νίκη μπορεί κάλλιστα να λογίζεται η ισοπαλία με γκολ (1-1) που απέσπασε η ΑΕΚ στη Γλασκώβη, στο πρώτο ματς με τη Σέλτικ για την τρίτη προκριματική φάση του Champions League. Παρ’ ότι με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από μισή ώρα, οι «κιτρινόμαυροι» δεν επέτρεψαν στους πρωταθλητές Σκωτίας να δημιουργήσουν ούτε μία καθαρή ευκαιρία στο δεύτερο μέρος.

Ασφαλώς και τίποτα δεν τελείωσε, υπάρχουν ακόμα άλλα 90 λεπτά, όμως το γεγονός ότι και οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Champions League θα βρεθούν στη σέντρα για τον επαναληπτικό έχοντας σκορ πρόκρισης σίγουρα κάτι σημαίνει.

Εύκολα ο Ολυμπιακός

Ακόμα πιο εύκολα εξελίχθηκε για τον Ολυμπιακό το πρώτο ματς με τη Λουκέρνη για την τρίτη προκριματική φάση του Europa League. Παρ’ ότι ανέτοιμοι και χωρίς επίσημο ματς στα πόδια τους, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μία… χαψιά τους Ελβετούς που μπορεί ποιοτικά να υστερούν δραματικά, βρίσκονται όμως σε πιο προχωρημένο επίπεδο ετοιμότητας.

Το τελικό 4-0 επιτρέπει στον Πέρδο Μαρτίνς να προφυλάξει κάποια από τα αστέρια των Πειραιωτών στον επαναληπτικό, ενόψει των play offs της διοργάνωσης τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Εκεί ο Ολυμπιακός θα βρει μπροστά του έναν πολύ πιο δυνατό αντίπαλο (την αγγλική Μπέρνλι ή την τουρκική Ισταμπούλ Μπουγιουκσεχίρ), στην τελική μάχη για την είσοδο στη φάση των ομίλων.

 

Η νέα γενιά του στίβου

 

Ολόκληρη η Ελλάδα ξενύχτησε τη βραδιά της περασμένης Πέμπτης, παρακολουθώντας τις δύο πρωταθλήτριες του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου να γράφουν ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου.

Ποτέ μα ποτέ η χώρα μας δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ταυτόχρονα χρυσό και αργυρό μετάλλιο σε κορυφαία διοργάνωση, κι όμως οι δύο Ελληνίδες άλτριες φρόντισαν να κάνουν το αδύνατο… δυνατό! Βερούλη – Σακοράφα, Τσιαμήτα – Βασδέκη και Κελεσίδου – Βόγγολη είχαν ανέβει κατά το παρελθόν μαζί στο βάθρο των μεταλλίων, πάντα όμως για τις θέσεις 1-3, αλλά να που ήρθε η ώρα η Ελλάδα να πανηγυρίσει το πρώτο της 1-2 και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι η κορυφή του γυναικείου επί κοντώ να περάσει στα χέρια άλλης χώρας.

Τεράστια έκπληξη και πολύ, πολύ ευχάριστη το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος. Ο 20χρονος Γρεβενιώτης άλτης ήρθε κυριολεκτικά από το… πουθενά για να πάρει τα σκήπτρα, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φτάσει όταν ωριμάσει σαν αθλητής. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που σε τόσο μικρή ηλικία πήδηξε 8.25, σε μία δεκαετία δεν θα τον χωράει το σκάμμα…

 

Ο Έλληνας… Μποργκ

 

Η βραδιά της περασμένης Πέμπτης είχε συνέχεια και μετά τα μεσάνυχτα, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να πετυχαίνει έναν πραγματικό άθλο, αποκλείοντας στον 3ο γύρο του τουρνουά Masters του Τορόντο τον φημισμένο Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς!

Ο 20χρονος Έλληνας τενίστας είχε προειδοποιήσει με δύο σπουδαίες νίκες στους προηγούμενους γύρους, όπου επικράτησε αντιπάλων οι οποίοι βρίσκονταν ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά η νίκη επί του Τζόκοβιτς ήταν πραγματικά μία τεράστια επιτυχία.

Ο… Έλληνας Μποργκ, όπως τον αποκαλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, συγκίνησε όλους τους Έλληνες αμέσως μετά, αφιερώνοντας τη νίκη του στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την ανατολική Αττική.

Μερικές ημέρες νωρίτερα η Μαρία Σάκκαρη ξεπέρασε και αυτή το… ταβάνι της, φτάνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα της σε τελικό μεγάλου τουρνουά. Η Ελληνίδα τενίστρια μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει το «Silicon Valley Classic», το γεγονός όμως ότι έφτασε μέχρι το φινάλε συνιστά από μόνο του τεράστια επιτυχία για την κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου που συνεχίζει την… οικογενειακή παράδοση.

 

Οι… άρχοντες της πισίνας

Οι διακρίσεις και τα μετάλλιο είχαν συνέχεια για τα ελληνικά χρώματα και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Γλασκώβης. Την αρχή έκανε ο Απόστολος Χρήστου με το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο (έκανε φυσικά Πανελλήνιο ρεκόρ με 53.72), ενώ τη… σκυτάλη πήρε 48 ώρες αργότερα ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Ο 25χρονος Έλληνας κολυμβητής με καταγωγή από τη Βουλγαρία κατάφερε να σπάσει την… κατάρα των τεσσάρων προηγούμενων τελικών, στους οποίους έχασε το μετάλλιο για κλάσματα του δευτερολέπτου, τερματίζοντας δεύτερος στα 50 μέτρα ελεύθερο! Έτσι, έβαλε στο στήθος του το αργυρό μετάλλιο με τον χρόνο του (21.44) να αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

 

Βαθιά υπόκλιση

Τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού χαιρέτισαν πολλοί επώνυμοι από τον χώρο των σπορ και της πολιτικής.

«Μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, κάποια στιγμή αποδίδει. Η επιβεβαίωση, όταν έρχεται σ’ αυτό το επίπεδο, είναι ό,τι καλύτερο για όλους μας κι όχι μόνο γι’ αυτά τα παιδιά», υποστηρίζει η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ήταν Αύγουστος του 1992, όταν η ίδια κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, πετυχαίνοντας έναν πραγματικό άθλο. Στην ερώτηση πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση για τους σημερινούς αθλητές, απαντά: «Δεν έχει αλλάξει, ίσως και να έχει γίνει και δυσκολότερη. Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι ιδιώτες και είναι αυτό το φοβερό πρόγραμμα που ως χορηγοί υιοθετούν αθλητές, τους βοηθούν στην προετοιμασία κι έχουμε αυτά τα λαμπρά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού και παλιός Ολυμπιονίκης με την Εθνική πόλο, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε: «Πιστεύω ότι οι βασικοί λόγοι που επιβιώνει στην κρίση ο ελληνικός αθλητισμός, μέσα σε ένα διεθνές και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι ότι υπάρχουν μέσα στη χώρα μας οικοσυστήματα που δουλεύουν με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Και ακριβώς οι αρετές που πρεσβεύει ο αθλητισμός όπως το ότι “τα αγαθά κόποις (και όχι τρόποις) κτώνται”, ο σεβασμός των κανόνων, ότι δεν απαγορεύεται να αποτύχεις αλλά απαγορεύεται να μην προσπαθήσεις, ότι επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς, είναι ακριβώς οι αρετές που χρειαζόμαστε ως χώρα.

»Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά βοήθησαν τον αθλητισμό να μην καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης, γιατί ήταν οι πρωταγωνιστές του μαθημένοι στη δουλειά, στις διδακτικές ήττες και στις αντιξοότητες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα