«Μεγάλες στρεβλώσεις στη φορολογία αγροτεμαχίων»

Κριτική στο προσχέδιο που αφορά τη φορολογία των αγροτεμαχίων ασκεί η Δημοκρατική Αριστερά καθώς υποστηρίζει ότι περιλαμβάνει μεγάλες στρεβλώσεις.

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης επιβάλλεται στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή σε κλάδους που στηρίζουν τις εξαγωγές και προτείνει τη λήψη μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Το προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει μεγάλες στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής».

 

Διαβάστε επίσης