Μεγάλη απάτη με «επενδυτική εταιρεία» στο Κολωνάκι

Στην εξάρθρωση σπείρας, που με τη πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες – επενδυτές, προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής. Για την υπόθεση έχει ήδη συλληφθεί από την περασμένη Τετάρτη ένας 58χρονος απόστρατος, ενώ αναζητούνται τρία ακόμη άτομα (δύο Έλληνες και ένας Ελβετός).

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η ομάδα των τεσσάρων, τον Μάριο του 2009 προχώρησαν στη σύσταση offshore «επενδυτικής εταιρίας» με έδρα τη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα (αρχικά στο Κολωνάκι και εν συνεχεία στην Κηφισιά). Εκεί πραγματοποιούνται και οι συναντήσεις με τους πολίτες – επενδυτές – υποψήφια θύματα. Όσον αφορά το διακριτό ρόλο έκαστου μέλους στην επίμαχη εταιρική «επενδυτική» δομή, ο 58χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός εκτός από ιδρυτικό μέλος και στέλεχος ήταν και αντιπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα. Ο υπήκοος Ελβετίας ήταν πρόεδρος και ιδρυτής και οι δύο άλλοι Έλληνες ήταν μέλη αυτής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη της οργάνωσης διέκοψαν τη λειτουργία της ως άνω εταιρικής δομής, λόγω της αποκάλυψης της παράνομης δράσης της και συνέστησαν νέα εξωχώρια (offshore) εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ και μισθωμένα γραφεία στην Αθήνα (ίδια με της πρώτης εταιρίας). Επιπλέον για την προώθηση της νέας εταιρίας, προέβησαν στη δημιουργία ιστοσελίδας όπου μεταξύ άλλων διαφήμιζαν ότι η εταιρία έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και οι επενδύσεις είναι χωρίς ρίσκο. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στηριζόμενα στην ύπαρξη των ανωτέρω εταιρικών δομών, προσέγγιζαν υποψήφιους επενδυτές και προκειμένου να τους πείσουν να «επενδύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά:

* Παρουσιάζονταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.
* Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια
* Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.
* Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.
* Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν εξακριβώσει ότι με την προαναφερόμενη μεθοδολογία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπεισαν τουλάχιστον 3 άτομα να καταβάλουν χρηματικά ποσά, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ και 562.000 αμερικανικών δολαρίων. Μάλιστα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και σημειώσεων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, βιβλιάρια καταθέσεων, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης δεδομένων και κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο 58χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα