Μεγάλη αύξηση στα έσοδα των Ασφαλιστικών εταιριών μετά τις υπέρογκες φετινές αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Άνοδο 10,4% ειχαν τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιριών από τις ασφάλειες ζωής το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2024, σαν αποτέλεσμα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα που επέβαλαν οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου από τις αρχές του έτους

Τα έσοδα από τις ασφάλειες ζωής εκτοξεύτηκαν το εννεάμηνο στα 2,017 δισ. ευρώ από 1,812 δισ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τους κινείται ανοδικά και από 8,8% που ήταν το οκτάμηνο εκτοξεύτηκε σε 10,4% το εννεάμηνο.

Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν ουσιαστικά τις μεγάλες επιβαρύνσεις που επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι από τις αρχές του έτους, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία για μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων τη φετινή χρονιά. Οι επιβαρύνσεις αυτές αναμένεται μάλιστα να διογκωθούν περαιτέρω το 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας οι οποίες εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 10% στο όνομα της αύξησης των αποζημιώσεων που καταβάλουν στους πελάτες τους.

Η ίδια η ένωση στην ανακοίνωσή της μιλούσε για υπέρογκες αυξήσεις από 12% έως 15% τους προηγούμενους μήνες στα συμβόλαια υγείας από ασφαλιστικές εταιρίες. Πρόκειται για αυξήσεις που επιβλήθηκαν κυρίως παλιά ασφαλιστήρια συμβόλαια (ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυξήσεων, είναι αυτά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η εταιρεία είχε αποστείλει στους πελάτες της επιστολή με την οποία τους γνωστοποιούσε τις μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αλλά και επιχειρούσε να δικαιολογηθεί για αυτές αποδίδοντάς τις σε παράγοντες που δεν ελέγχει η ίδια, όπως είναι η αύξηση του κόστους για νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική από το 2022 ανήκει στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners. To συγκεκριμένο αμερικανικό fund είχε προηγουμένως αποκτήσει ισχυρή παρουσία στο χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, με σειρά εξαγορών σημαντικών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων υπό την ομπρέλα του Hellenic Healthcare Group (HHG). Το CVC εξαγόρασε τον Απρίλιο του 2017 το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan, to Νοέμβριο του 2017 το Ιασώ General στη λεωφόρο Μεσογείων και τον Ιούλιο του 2018 το θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ έναντι του ποσού των 204 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το επενδυτικό fund CVC ελέγχει πλέον τόσο την Εθνική Ασφαλιστική, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κλάδο Ζωής στην Ελλάδα, η οποία προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις ασφαλίστρων (όπως και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες άλλωστε) επικαλούμενη την αύξηση του κόστους των νοσηλειών και της συχνότητας τους, αλλά και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που, σύμφωνα με την Εθνική Ασφαλιστική και τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, αύξησαν το κόστος των νοσηλίων και κατ’ επέκταση των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Η σχέση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τον όμιλο HHG

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC είχε πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Όπως έλεγαν παράγοντες του χώρου, δεν μπορούσε, για ευνόητους λόγους, στον ίδιο όμιλο να ανήκει τόσο η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία όσο και ο όμιλος με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της ιδιωτικής υγείας. Δηλαδή ο ίδιος όμιλος να ελέγχει νοσοκομεία που συμβάλλονται με την εν λόγω ασφαλιστική και που μέσω του κόστους νοσηλείας να επηρεάζει και το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Άλλωστε ένσταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε γίνει από τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκριναν, ωστόσο, τη συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC.

πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα