Μεγάλη κομπίνα φοροδιαφυγής σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Ένα «κατάμαυρο» λιανεμπόριο ρούχων και υποδημάτων που κόστισε στο Δημόσιο απλήρωτους φόρους ύψους άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ξεσκέπασαν τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ύστερα από εκτεταμένες έρευενες ππυ διενήργησαν σε ολόκληρη τη επικράτεια.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» που υπογράφει ο συνάδελφος Γιώργος Παλαιτσάκης, οι επιτήδειοι είχαν ιδρύσει ένα δίκτυο αποτελούμενο από τουλάχιστον 10 εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, μέσω των οποίων πωλούσαν σε ελκυστικές τιμές ρούχα και παπούτσια. Και ενώ η πώληση στους καταναλωτές γινόταν κανονικά με την έκδοση των προβλεπόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, το μεγάλο μέρος του όγκου των εμπορευμάτων διακινούνταν δίχως φορολογικά παραστατικά.

Ευθύς εξαρχής οι επιχειρήσεις είχαν στηθεί με εικονικούς ιδιοκτήτες-υπευθύνους που στην πραγματικότητα ήταν άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας. Στα ΑΦΜ των υπερήλικων δηλώνονταν στις αρμόδιες ΔΟΥ τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων, αλλά οι φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ από την εκκαθάριση των οικείων φορολογικών δηλώσεων δεν καταβάλλονταν.

Την «πάτησαν» στην Ερμού

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η αρχή του τέλους για το κύκλωμα του παράνομου λιανεμπορίου έγινε όταν το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε ένα κατάστημα που είχε ανοίξει στην οδό Ερμού. Από τον συγκεκριμένο έλεγχο άρχισε σταδιακά να αποκαλύπτεται η έκταση και η δράση του κυκλώματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε στο όνομα ενός ατόμου ηλικίας άνω των 70 ετών κι ότι για τα εμπορεύματα που πωλούνταν δεν υπήρχαν τιμολόγια. Οι έρευνες άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλα καταστήματα του ίδιου δικτύου που είχε στηθεί στην Αθήνα και τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς επίσης και σε αποθήκες στην Αττική.

Την περασμένη εβδομάδα ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έφοδο σε μία αποθήκη από την οποία διακινούνταν εμπορεύματα προς το δίκτυο των καταστημάτων και υποκαταστημάτων του κυκλώματος.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν στην αποθήκη αυτή 700 τσουβάλια στα οποία υπήρχαν ποσότητες ρούχων και παπουτσιών συνολικού βάρους 30 τόνων. Την περασμένη Παρασκευή, σε μια δεύτερη έφοδο του ΣΔΟΕ σε μια άλλη αποθήκη στον Πειραιά εντοπίστηκαν άλλα 3.500 τσουβάλια με ρούχα και παπούτσια συνολικού βάρους άνω των 100 τόνων.

Για όλη αυτήν την τεράστια ποσότητα εμπορευμάτων, τα παραστατικά που υπήρχαν ήταν ελάχιστα. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια που βρέθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν κάλυπταν ούτε το ένα χιλιοστό της συγκεκριμένης ποσότητας.

Όλες οι ποσότητες των εμπορευμάτων που εντοπίστηκαν δεσμεύθηκαν και κατασχέθηκαν.

Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί από το ΣΔΟΕ ένα άτομο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναζητούνται. Σε περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα εμπορεύματα διακινούνταν λαθραία, τότε σε βάρος των πραγματικά υπευθύνων θα καταλογιστούν υπέρογκα ποσά φόρων και προστίμων.

Διαβάστε επίσης