Μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν μετά την επίσκεψη Πελόζι

«Παραβιάζουν το έδαφός μας» υποστηρίζει η Ταϊβάν δείχνοντας την Κίνα

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν παραβιάζουν το έδαφος του νησιού και ισοδυναμούν με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας, με την αναταραχή που έχει προκύψει από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι να φουντώνει.

Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη που πραγματοποιεί η κορυφαία Αμερικανίδα πολιτικός, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό που έχει επισκεφτεί την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της.

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή».

Κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις αρχές.

«Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» απαντά η Κίνα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή.

«Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα