Μειώθηκαν οι τουρίστες με τα γεμάτα πορτοφόλια

Τι κι εάν το 2016 επισκέφθηκαν τη χώρα μας περισσότεροι τουρίστες; Τι κι εάν οι κυβερνητικοί βουλευτές πανηγύριζαν περιφερόμενοι στα τηλεοπτικά πλατό, εκθειάζοντας την κυβερνητική πολιτική και λέγοντας πως η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν επηρέασαν; Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Έτσι προκύπτει στέρηση εσόδων για το πρώτο ενδεκάμηνο τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η στέρηση ήταν με βάση το 2015, όπου και πάλι η μεταναστευτική βόμβα είχε επηρεάσει τον τουρισμό. Όμως φέτος τα πράγματα ήταν χειρότερα, καθώς οι παράγοντες του τουρισμού έβλεπαν από τις προκρατήσεις πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Κι όμως, η μείωση των εσόδων ήρθε, παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση επισκεπτών από το εξωτερικό της τάξης του 6,1%. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ξένοι επισκέπτες μείωσαν δραματικά τις δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και τις ημέρες παραμονής τους. Έτσι δικαιώνονται όλοι όσοι απαντούσαν στις θριαμβολογίες των κυβερνητικών στελεχών, ότι η χώρα μας απώλεσε σε ποιότητα, αλλά και σε «γεμάτα πορτοφόλια».

Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες των τουριστικών εσόδων για το εννεάμηνο ήταν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες όπως είχαν αποτυπωθεί στα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το ίδιο διάστημα πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Έτσι, τα τουριστικά έσοδα για τη χώρα περιορίστηκαν στα 11,78 δισ. ευρώ. Εξίσου ανησυχητικό στοιχείο με την πτώση των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό είναι η μείωση κατά 13,2% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς ο εν λόγω δείκτης έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 500 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 491,2 ευρώ έναντι 565,9 ευρώ το εννεάμηνο του 2015 και 579,3 ευρώ το 2014. Επιπλέον, μείωση κατά 8,8% παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση φθάνοντας στα 68,6 ευρώ και κατά 4,9% η μέση διάρκεια παραμονής φθάνοντας τις 7,2 ημέρες.

Η οικονομική αιμορραγία για τον ελληνικό τουρισμό προέρχεται σχεδόν απ’ όλες τις βασικές αγορές. Ενδεικτικά οι απώλειες για το εννεάμηνο από τους Γάλλους τουρίστες έφθασαν τα 259,2 εκατ. ευρώ, από τους Αμερικανούς τα 223 εκατ. ευρώ, τους Γερμανούς τα 170 εκατ. ευρώ, τους Βρετανούς τα 138 εκατ. ευρώ και τους Ιταλούς τα 110 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος –βάσει της πρακτικής και άλλων κεντρικών τραπεζών– βασιζόμενη σε δηλώσεις των ξένων επισκεπτών για τα ποσά που δαπάνησαν στη χώρα μας. Τα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνουν όλα τα έξοδα που πραγματοποίησαν πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η έρευνα της Τράπεζας αποτυπώνει τα συνολικά τουριστικά έσοδα για τη χώρα τα οποία δεν συνδέονται με τυχόν φοροαποφυγή που πραγματοποιείται στη συνέχεια από μερίδα τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, οι αφίξεις των επισκεπτών από το εξωτερικό για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,1% φθάνοντας τα 23,98 εκατ., ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 1% φθάνοντας τα 171,7 εκατ. Στη θετική εξέλιξη των αφίξεων βοήθησαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες προσφορές που έδωσαν οι ξενοδόχοι στις ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και η αύξηση κατά 661.000 των αφίξεων με κρουαζιέρα, κυρίως από όσες ακυρώθηκαν πέρυσι από την Τουρκία –λόγω των προβλημάτων αστάθειας που αντιμετωπίζει η γειτονική αγορά– και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοικίας από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα
Ευτυχώς τα νέα από τον εν γένει τουριστικό κλάδο δεν είναι μόνο κακά. Αν μάλιστα το ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σχετικά με το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα αποδειχθεί και στην πράξη, τότε αυτό θα σημάνει μία τονωτική ένεση για τον τουρισμό και την οικονομία συνολικότερα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είναι μόνο βορειοευρωπαίοι, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.  Αντίθετα, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εξοχική κατοικία προέρχονται και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα. Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως, τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ό,τι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008. Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα