Μέλος της Ακαδημίας ο Δημ. Δημητριάδης από το πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Δημήτριο Δημητριάδη αντεπιστέλλον μέλος της -προερχόμενο από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού- στον κλάδο της Επείγουσας Ιατρικής στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο Δ. Δημητριάδης γεννήθηκε στην Κύπρο, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και έκανε την ειδικότητά του στη Χειρουργική στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand της Νότιας Αφρικής, όπου έλαβε το διδακτορικό του και έγινε τακτικός καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Χειρουργικής το 1991. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση της Μονάδας Τραύματος και Εγκαυμάτων του νοσοκομείου Baragwanath της Νότιας Αφρικής, η οποία κατέστη η πιο σύγχρονη στην Αφρική.

Το 1993 προσελήφθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες στη θέση του τακτικού καθηγητή Χειρουργικής. Υπό την ηγεσία του, η Κλινική Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Χειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου USC εξελίχθηκε σε ένα από τα πρωτοπόρα κέντρα τραύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2004, σε στενή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιέρωσε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Τραύματος του Ναυτικού των ΗΠΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια το πρόγραμμα παρέχει επίσης εκπαίδευση σχετική με το τραύμα για την Ισραηλινή ‘Αμυνα.

Ο καθηγητής Δημητριάδης είναι σήμερα ο χειρουργός τραύματος με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ, έχει πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, ενώ το 2018 τιμήθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών για τη συμβολή του στη χειρουργική εκπαίδευση και έγινε μέλος στην “Academy of Master Surgeon Educators”. Το βιβλίο του “Atlas of Surgical Techniques in Trauma” απέσπασε το πρώτο βραβείο της British Medical Association και μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες.

Είχε επίσης καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση ενός σύγχρονου κέντρου τραυμάτων στο Shenzhen της Κίνας, ενώ τιμήθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας ως ένας από τους ” 1.000 κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς”. To 2018 διορίστηκε αντιπρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία σύγχρονων τρόπων αντιμετώπισης τραύματος στην Κίνα.

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως στους καταστροφικούς σεισμούς στην Αϊτή και το Νεπάλ, αλλά και σε φτωχές χώρες όπως τα Νησιά του Ειρηνικού.

Ακόμη υπηρέτησε ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) παρέχοντας συνεχώς, για περισσότερα από 30 χρόνια, συμβουλές και βοήθεια στην κυβέρνηση της Κύπρου σχετικά με ζητήματα αντιμετώπισης και περίθαλψης του τραύματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα