ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: Μάστιγα η παιδική πορνογραφία και οι… μαϊμούδες

Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο αφαίρεσε 8,7 εκατομμύρια φωτογραφίες παιδικού γυμνού και αποπλάνησης παιδιών. Το 99% των φωτογραφιών αφαιρέθηκαν, προτού καν κάποιος χρήστης τις αναφέρει στο δίκτυο.

Η αφαίρεση έγινε με τη χρήση ενός νέου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αυτόματα ανιχνεύει τις εικόνες παιδιών, οι οποίες έχουν πιθανώς σεξουαλικό περιεχόμενο. Ένα άλλο πρόγραμμα μπορεί να ανιχνεύσει περιπτώσεις σεξουαλικής αποπλάνησης παιδιών.

Την ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής για θέματα ασφάλειας του Facebook Αντιγόνη Ντέηβις, η οποία έκανε γνωστό ότι ανάλογα συστήματα εντοπισμού παιδικού γυμνού και αποπλάνησης θα αξιοποιηθούν επίσης στο Instagram.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από δύο χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης κατηγορούνται ότι θα επιχειρούσαν να διαθέσουν στην αγορά, οκτώ άτομα τα οποία συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και από τον Νοέμβριο του 2015, τουλάχιστον, συντόνιζαν όλα τα επιμέρους στάδια παραγωγής και διάθεσης απομιμητικών προϊόντων, επώνυμων εταιριών, κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, προκειμένου να προσδίδουν κάλυψη και νομιμοφάνεια στις ενέργειές τους, φέρονται ότι λειτουργούσαν εταιρείες που είχαν συστήσει με αντικείμενο την εμπορία ρούχων, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα – κατά περίπτωση – με την παραγωγή των απομιμητικών προϊόντων, την εύρυθμη λειτουργία των χώρων, τη λήψη των παραγγελιών, την προετοιμασία των δεμάτων που έπρεπε να αποσταλούν, καθώς και τη λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές. Η παραγγελία των προϊόντων πραγματοποιούνταν κατόπιν μηνύματος του ενδιαφερόμενου αγοραστή στις ιστοσελίδες που διέθετε η εγκληματική οργάνωση και ακολουθούσε αποστολή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, με μέθοδο πληρωμής την αντικαταβολή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε χώρους της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2.062 απομιμητικά προϊόντα ένδυσης και υπόδησης επώνυμων εταιρειών, 11.645 στάμπες επώνυμων εταιρειών, 145 στάμπες με λογότυπο, 3 πρέσες θερμομεταφοράς, εκ των οποίων η μία για καπέλα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 6 κεντρικές μονάδες, διάφορα σύνεργα απαραίτητα για την πλαστογράφηση σημάτων και την παραγωγή των απομιμητικών ειδών, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο καθώς και πλήθος εγγράφων, παραστατικών και χειρόγραφων σημειώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων, η ζημία που υπέστησαν οι νόμιμες εταιρείες υπερβαίνει τις 286.730 ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτες και τη νομοθεσία για τη ρύθμιση αγοράς προϊόντων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης