Μέσι: Η ρήτρα του κορωνοϊού που απειλεί να τινάξει την μπάνκα και την  UEFA στον αέρα…

Μόνο και μόνο ως πρόθεση, η κίνηση του Λιονέλ Μέσι, να στείλει ένα χαρτί στην Μπαρτσελόνα με το οποίο εκδηλώνει την διάθεσή του να αποχωρήσει από τον σύλλογο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί την είδηση της χρονιάς.

Ο 33χρονος Αργεντινός σταρ θεωρεί ότι έκλεισε τον κύκλο του στην Μπαρτσελόνα και επιθυμεί να αποχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ο οποίος –κατά πάσα πιθανότητα– θα είναι και ο τελευταίο.

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από την πλευρά των μπλαουγκράνα πως έφτασε στα γραφεία τους σχετικό έγγραφο, ο δημοσιογράφος που πρώτος αποκάλυψε τις τάσεις φυγής του Λιονέλ Μέσι πριν από περίπου είκοσι μέρες, αποκάλυψε  ότι ο 33χρονος επιθετικός έχει καταλήξει ήδη στην απόφαση για το μέλλον του.

«Ο Λιονέλ Μέσι θέλει να παίξει στη Μάντσεστερ Σίτι»,  έγραψε  ο Μαρσέλο Μπέχλερ, δίνοντας συνέχεια στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του Λιονέλ Μέσι με τον Πεπ Γκουαρδιόλα πριν από μερικές ημέρες και που οδήγησαν τον Αργεντινό στην απόφαση να αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη…

O Αργεντινός –μάλιστα– θέλει να φύγει ως… ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα.

Ο 33χρονος άσος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και ρήτρα αποχώρησης ύψους 700.000.000 ευρώ! Ωστόσο, πατά σε μια ρήτρα μονομερούς αποχώρησης  που υπάρχει στο συμβόλαιό του με τη λήξη κάθε σεζόν.

Ρήτρα, της οποίας το deadline δεν αναγνωρίζει η Μπαρτσελόνα και σε περίπτωση διαφωνίας οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Η ρήτρα αυτή εξέπνευσε στις  10 Ιουνίου.

Η πλευρά του Μέσι θεωρεί ότι η καταληκτική ημερομηνία λόγω κορωνοϊού και επέκτασης της σεζόν μεταφέρθηκε για τις 31 Αυγούστου, ενώ η πλευρά της Μπαρτσελόνα ότι παρήλθε…

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει τον παίκτη, αλλά –από την άλλη– δεν θα τον αφήσει να φύγει… ελεύθερο.

Η Μπαρτσελόνα, απ’ ό,τι λέγεται, θα τον αφήσει να φύγει για το ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι σημειολογικός γιατί με τόσα χρήματα αποχώρησε για την Παρί Ζεν Ζερμέν ο Νεϊμάρ. Κάτι που σημαίνει ότι ο Μέσι θα πρέπει να φέρει τα… ίδια και περισσότερα.

Ο Μέσι κουράστηκε να τραβάει το… κάρο στην Ισπανία. Επίσης, το τελευταίο διάστημα (ειδικά από την εποχή που έφυγαν Τσάβι και Ινιέστα) τρώει όλη την κριτική για όλα τα ανάποδα αποτελέσματα στην ομάδα.

Μέχρι και για το ποιος έρχεται και ποιος φεύγει από προπονητής…

Πριν από μερικές μέρες, ο Λιονέλ Μέσι είχε μία συνάντηση που φαίνεται ότι τον οδήγησε στην καθοριστική απόφαση. Η συνάντηση με τον νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα, Ρόναλντ Κούμαν.

Σε αυτή προέκυψε πως ο Μέσι δεν θέλησε να δεσμευτεί, εξηγώντας πως είναι περισσότερο εκτός παρά εντός της ομάδας. Μόνο που υπάρχει μία καταλυτική ατάκα από τον Κούμαν, η οποία «έστειλε» τον Μέσι πιο γρήγορα στην οριστική απόφαση….

«Τα προνόμιά σου στην ομάδα τελείωσαν, θα πρέπει να κάνεις τα πάντα για την ομάδα. Δεν θα είμαι ελαστικός, πρέπει να σκεφτείς την ομάδα», είπε ο Ολλανδός στον Μέσι, σύμφωνα με την Diario Ole.

Και κάπως έτσι του… έδειξε την πόρτα.

Ήταν μία κίνηση επιβολής από τον Κούμαν. Ή αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό; Μικρή σημασία έχει. Το μόνο που έχει σημασία είναι πως ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα είναι πλέον σε φάση χωρισμού…

Η Βαρκελώνη θυμίζει καζάνι που βράζει με τον κόσμο να βγαίνει στον δρόμο στηρίζοντας τον Μέσι και απαιτώντας από τον Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου την άμεση παραίτησή του.

Η απάντηση της Μπάρτσα στην επιστολή Μέσι ήταν να του υπενθυμίσει ότι δεσμεύεται με συμβόλαιο, χωρίς όμως να του κλείνει τον δρόμο.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους οπαδούς της ομάδας οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Καμπ Νου απαιτώντας άμεση παραίτηση της διοίκησης Μπαρτομέου και παραμονή του Μέσι.

Και μέσα σ’ αυτό το σκηνικό ήρθε και η αποκάλυψη των όσων έγιναν στο τετ-α-τετ Κούμαν-Μέσι που φέρεται να οδήγησε τον τελευταίο στην απόφασή του να αποχωρήσει άμεσα από την ομάδα.

Και το ζήτημα δεν είναι μόνο τα λόγια αλλά και το αυταρχικό ύφος του Κούμαν που έκανε τον Μέσι να αποφασίσει την αποχώρησή του, όπως γράφουν αξιόπιστες εφημερίδες.

Στην Μπαρτσελόνα έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να ανατρέψουν την απόφαση του Μέσι.

Αν και η νομική υπηρεσία των Καταλανών θεωρεί με βεβαιότητα  ότι η ειδική ρήτρα αποδέσμευσης έχει λήξει στις 10 Ιουνίου, κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει διέξοδος, το θέμα πρέπει να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Η ετήσια ρήτρα απελευθέρωσης έληξε πριν από τις 10 Ιουνίου, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού  επιτρέπει στον Λιονέλ Μέσι να βασιστεί στο γεγονός ότι το πνεύμα του νόμου δείχνει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν τη ρήτρα στο τέλος της σεζόν.

Εάν είχε οριστεί η 10η Ιουνίου, ήταν επειδή, σε μια κανονική σεζόν, τα παιχνίδια θα τελείωναν νωρίτερα, ενώ υπήρχε μια προθεσμία για τον παίκτη να το σκεφτεί και να το κοινοποιήσει 20 ημέρες πριν από τη λήξη του συμβολαίου.

Αλλά αυτή η σεζόν ήταν πολύ ασυνήθιστη και έληξε στα μέσα Αυγούστου. Και υπάρχουν έγγραφα υπογεγραμμένα από την Μπαρτσελόνα και τη FIFA, ότι η σεζόν έληξε όταν διεξήχθη ο τελευταίος αγώνας.

Ο σύλλογος, από την πλευρά του, κατανοεί ότι η ρήτρα έληξε στις 10 Ιουνίου και το συμβόλαιο είναι σε ισχύ.

Η  Μπαρτσελόνα θέλει να επιδιώξει να καθίσει στο τραπέζι με τον Λιονέλ Μέσι για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη, ωστόσο παράλληλα  θεωρεί ως αφετηρία της διαπραγμάτευσης ότι ο Μέσι μπορεί να φύγει αρκεί να είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Αυτό σημαίνει ότι  θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα χρήματα από αυτά που έφερε ο Νεϊμάρ για να πάει στην Παρί ΣΖ.

Η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’ Equipe» έβαλε όμως και μια άλλη παράμετρο στο ζήτημα της μεταγραφής του Μέσι, η οποία δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος….

 «Λιονέλ Μέσι στη Παρι ΣΖ, ένα απρόσιτο όνειρο;» σημείωσε το έντυπο και πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν ήταν ελεύθερος, ο μισθός του Λιονέλ Μέσι θα κάνει την άφιξή του στο Παρίσι «αδύνατη», σύμφωνα με τον σύλλογο.

Ο λόγος είναι απλός. Τα «Football Leaks» είχαν αποκαλύψει ότι το συμβόλαιο του Αργεντινού σταρ  έφτανε τα 104 εκατ. ευρώ ετησίως… Ποιος μπορεί να το καλύψει. Και κυρίως, με ποιον τρόπο θα μπει στον… ισολογισμό του.

 

Το ESPN ανέφερε  ότι στη Μάντσεστερ Σίτι μελετούν τις παραμέτρους για τη μεταγραφή του Αργεντινού σούπερ σταρ, ενώ πρόσφατα η «Gazzetta dello Sport» έγραψε ότι ο Κινέζος ιδιοκτήτης της Ίντερ, Ζανγκ Τζιντόνγκ, ζήτησε την έγκριση  του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να προχωρήσει στη μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι.

Η Μάντσεστερ Σίτι, πάντως, δεν καταλαβαίνει από περιορισμούς σε μεταγραφές  και ισολογισμούς, καθώς είναι νωπή η περιπέτειά της με την παραβίαση του Financial Fair Play και τον διετή αποκλεισμό που της επιβλήθηκε από την UEFA, ο οποίος τελικά «έπεσε» στο CAS…

Όπως προέκυψε από την έρευνα της  UEFA, ο  ιδιοκτήτης της Σίτι, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν, χρηματοδοτούσε την ύψους 81.200.000 ευρώ ετησίως χορηγία στη φανέλα της ομάδας, το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, Έτιχαντ.

Σε ένα από τα μέιλ αποδεικνύεται ότι μόνο 9.600.000 ευρώ από τη χορηγία για τη σεζόν 2015-16 διοχετεύθηκαν απευθείας από την Έτιχαντ και τα υπόλοιπα από άλλη εταιρεία του σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν.

Η UEFA είχε εκδώσει ολόκληρη ανακοίνωση για το θέμα αναφέροντας:

«Μετά την ακρόαση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2020 το CFCB με πρόεδρο τον Ζοζέ ντα Κούνια Ροντρίγκες ενημέρωσε τη Μάντσεστερ Σίτι για την τελική απόφαση. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία διαπίστωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών της Uefa Financial Fair Play, παρουσιάζοντας παραπάνω έσοδα από χορηγίες και τους λογαριασμούς της στην ενημέρωση που παρείχε στην UEFA την περίοδο από το 2012 έως το 2016.

»Διαπιστώθηκε επίσης ότι καθ’ ότι παραβίαζε τους κανονισμούς, δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας. Το CFBF επέβαλε πειθαρχικά μέτρα στη Μάντσεστερ Σίτι, διευκρινίζοντας ότι θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA κατά τις επόμενες δύο σεζόν (δηλαδή τις σεζόν 2020/21 και 2021/22) και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ…

»Η απόφαση επιδέχεται έφεσης στο CAS. Σε περίπτωση που η Μάντσεστερ Σίτι ασκήσει αυτό το δικαίωμα, το σκεπτικό δεν θα δημοσιευθεί πριν από την τελική απόφαση του CAS. Η UEFA σε αυτό το στάδιο δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση».

Η Σίτι αντέδρασε τότε και με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την προσφυγή της στο CAS:

«Η Μάνστεστερ Σίτι είναι απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη από τη σημερινή ανακοίνωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της UEFA. Ο Σύλλογος πάντα περίμενε ότι η τελευταία ανάγκη θα ήταν η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου σώματος και μιας διαδικασίας που θα εξετάσει αμερόληπτα το περιεκτικά και αδιάσειστα στοιχεία της θέσης του.

»Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Επικεφαλής Ερευνών της UEFA δημόσια προέβλεψε το αποτέλεσμα και τις κυρώσεις που ήθελε να επιβληθούν στη Μάντσεστερ Σίτι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Η επακόλουθη προβληματική και διαρκής διαρροή της διαδικασίας της UEFA που επέβλεψε ο ίδιος σήμαινε ότι υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έφερνε.

»Ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Πειθαρχικό Όργανο της UEFA, διαμαρτυρία που έχει επικυρωθεί από το CAS. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από την UEFA, εκτελέστηκε από την UEFA και κρίθηκε από την UEFA. Τώρα που τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα επιδιώξει μια αμερόληπτη απόφαση το συντομότερο δυνατόν και ως εκ τούτου θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες με το CAS…»

Η Σίτι δικαιώθηκε στο CAS, το οποίο με απόφασή του προχώρησε σε άρση του αποκλεισμού της και όχι μόνο θα συμμετάσχει κανονικά στο Champions League, αλλά ετοιμάζει και να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με τη μεταγραφή του Λίονελ Μέσι, που θα αποτελέσει την επόμενη… απάντηση στην UEFA, αλλά και στην ελίτ των ευρωπαϊκών κλαμπ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενίσχυσή της….

Η  αιτιολογία της αθώωσης της Σίτι από το CAS μιλούσε  για παραγραφή χρόνου, καθώς έχει παρέλθει η πενταετία που ορίζει η UEFA για την τιμωρία των παραβιάσεων της ομάδας, ενώ για τη σεζόν 2015/16 δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Παράλληλα υπάρχει και μια συμφωνία της UEFA με τη Σίτι από το 2014 όπου η αγγλική ομάδα έκανε συμβιβασμό με την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία για κάποιες από τις υποθέσεις.

Η νίκη για τον εγγλέζικο σύλλογο ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι το πρόστιμο των 30 εκατομμυρίων για το ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν συνεργάστηκε με την UEFA έπεσε στα 10 εκατ. ευρώ…

Η Σίτι όχι μόνο κέρδισε την UEFA στο CAS, αλλά ετοιμάζεται να κάνει και ρελάνς με την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα