Mέσι και…ξερό ψωμί!

Ο 35χρονος σούπερ σταρ πήρε την ομάδα του από το χέρι και την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το Μουντιάλ στο Κατάρ έχει την σφραγίδα του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του πήρε την Εθνική ομάδα της χώρας του από το χέρι και την οδήγησε στο βάθρο του νικητή.

Δίκαια…

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της Αργεντινής. Η Γαλλία την κόντραρε, αλλά τελικά υπέκυψε στην ιδιοφυία του 35χρονου άσου.

 

Θα το θυμόμαστε χωρίς αμφιβολία σαν το Μουντιάλ του Μέσι.

Μερικές φορές οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους…

  • Από τότε που εμφανίστηκε η Χρυσή Μπάλα στο Μουντιάλ το 1982, ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης που την κέρδισε σε δύο διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.
  • Ο Αργεντινός έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σκόραρε στη φάση των ομίλων, στους 16, στους προημιτελικούς, στους ημιτελικούς και στον τελικό στην ίδια διοργάνωση.
  • Ο Λιονέλ Μέσι έχει άμεση συμμετοχή σε 21 γκολ της Αργεντινής σε  Παγκόσμια Κύπελλα  (13 γκολ, οκτώ ασίστ), τα περισσότερα από κάθε παίκτη σε οποιαδήποτε χώρα σε τελικούς που έχουν καταγραφεί από το 1966.
  • Στη Ντόχα έκανε την 26η εμφάνιση του σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, και έγινε ο κάτοχος του ρεκόρ όλων των εποχών για τα περισσότερα παιχνίδια που παίχτηκαν στο τουρνουά, ξεπερνώντας τον μεγάλο Λόταρ Ματέους (25).

Είναι λίγα;

Ο Μέσι είχε πάντως απέναντί του  έναν μεγάλο αντίπαλο μόλις 24 ετών, τον Κίλιαν Εμπαπέ.

Ο συμπαίκτης του στην Παρί Σεν Ζερμέν σημείωσε το 10ο (και το 11ο και το 12ο) γκολ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και έγινε ο 15ος παίκτης που έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ σε τελικούς Μουντιάλ. Σε ηλικία 23 ετών και 363 ημερών, ήταν ο νεότερος από αυτούς τους 15 που πέτυχε αυτόν τον απολογισμό, ξεπερνώντας τον σπουδαίο  Γκερντ Μύλλερ που τα έκανε ολ αυτά σε ηλικία 24 ετών και 226 ημερών.

  • Ο Γάλλος επιθετικός έγινε ο πέμπτος παίκτης που σκόραρε σε δύο διαφορετικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (είχε σκοράρει και το 2018 στη Ρωσία), μετά τους Βαβά(1958, 1962), Πελέ (1958, 1970), Μπράιτνερ (1974, 1982) και Ζιντάν (1998, 2006). Έχει συνολικά τέσσερα γκολ σε τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα περισσότερα από κάθε παίκτη.

 

Στον τελικό έπεσε και ένα άλλο ρεκόρ. Ο Μέσι και ο Εμπαπέ έγιναν οι πρώτοι παίκτες που σκόραραν τουλάχιστον δυο γκολ σε τελικό. Ο Εμπαπέ (που σκόραρε τρία γκολ) ήταν μόλις ο δεύτερος σκόρερ χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου,μετά τον Άγγλο Τζεφ Χερστ το 1966.

 

Η FIFA θεωρεί ότι στο Κατάρ έγινε το καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών. Οι αριθμοί – κι εδώ- είναι ενδεικτικοί…

 

Ας αρχίσουμε …

  • 2,5 εκατ. Έλληνες είδαν στον ΑΝΤ1 τον τελικό του Μουντιάλ
  • 3,4 εκατ. άνθρωποι είδαν από τις εξέδρες των γηπέδων στη Ντόχα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου
  • Οι χώρες που επισκέφθηκαν με περισσότερους φιλάθλους το Κατάρ ήταν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, οι ΗΠΑ,το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό!

 

Η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά ( το 1978 και το 1986 οι προηγούμενες), 36 χρόνια μετά τον τελευταίο της θρίαμβο το 1986. Μόνο η Ιταλία (44 χρόνια από το 1938 έως το 1982) είχε ποτέ μεγαλύτερη αναμονή μεταξύ της κατάκτησης δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Η Αργεντινή έσπασε κι ένα άλλο ρεκόρ…

Κέρδισε περισσότερα πέναλτι από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πέντε πέναλτι σε Μουντιάλ δεν είχε ξαναπάρει άλλη ομάδα. Αυτές που ακολουθούν στη λίστα είναι οι Πορτογαλία και η Ολλανδία, οι οποίες το 1966 και το 1978 αντίστοιχα, είχαν πάρει από 4 πέναλτι. Μάλιστα, είναι  η τρίτη εθνική ομάδα που κέρδισε τον τελικό του Μουντιάλ σε διαδικασία πέναλτι, μετά τη Βραζιλία το 1994 (κέρδισε την Ιταλία 3-2 στα πέναλτι)  και την Ιταλία  (που κέρδισε την Γαλλία στα πέναλτι με 5-3) το 2006.

Πάντως ακόμη και τότε ματς σαν το πρόσφατο τελικό (με τέτοια εξέλιξη) δεν είχαν γίνει! Ο τελικός στη Ντόχα εκτός από την διαδικασία των πέναλτι είχε και …πέναλτι στην κανονική διάρκεια του αγώνα κάτι που σπάνια συνέβαινε σε τελικούς. Για την ακρίβεια είχε να συμβεί από το 1974 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας. Ήταν επίσης ο πρώτος τελικός που είδαμε και τις δύο ομάδες να σκοράρουν  τρία γκολ!…

Ακόμη, στο Κατάρ μπήκαν 172 γκολ, ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 171 που σημειώθηκαν τόσο το 1998 όσο και το 2014.

Ραντεβού το 2026 σε Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό από τις 3 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου με την συμμετοχή 48 ομάδων….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα