Μέσι: Μόνος του και όλοι τους

Ο τελευταίος των μεγάλων και η υπεράνθρωπη προσπάθειά του να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην δύση της καριέρας του

Μετά τον Πελέ ήταν ο Μαραντόνα. Και μετά τον Μαραντόνα ο Μέσι. Τέταρτος σ αυτή την κλειστή λίστα δεν υπάρχει. Υποψήφιοι πολλοί. Αλλά, κανείς –όσο μεγάλος και να ήταν- δεν τόλμησε να πλησιάσει τα ιερά τοτέμ του ποδοσφαίρου.

Για το ποιος είναι ο καλύτερος οι απόψεις δυίστανται. Αλλά τι σημασία έχει ; Ο Μέσι είναι ο τελευταίος των μεγάλων του ποδοσφαίρου.

Στο Κατάρ (που θα παίξει για τελευταία φορά σε Μουντιάλ) θέλει να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε σε όλη την καριέρα του. Να σηκώσει ένα παγκόσμιο κύπελλο. Πόσο εύκολο είναι; Όχι και τόσο. Ειδικά, αν δει κανείς την μετριότητα των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται δίπλα του…

Ο Μέσι δεν έχει κερδίσει Μουντιάλ! Δεν είναι ο μοναδικός μεγάλος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που δεν έχει γευτεί τέτοια χαρά.

Πολλοί δεν ξέρουν ότι σ αυτή την λίστα είναι ακόμη ο Στάνλει Μάθιους με την Εθνική Αγγλίας, ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο (με τρεις διαφορετικές Εθνικές ομάδες της Αργεντινής, της Ισπανίας και της Κολομβίας), ο  Ρεϊμόν Κοπά με την Πολωνία, ο Λεβ Γιασίν με την Σοβιετική Ένωση και ο Εουσέμπιο με την Πορτογαλία.

Αλλά και πιο πρόσφατοι, όπως ο Βορειοιρλανδός Τζορτζ Μπεστ, ο Τζιάνι Ριβέρα με την Ιταλία, ο Γιόχαν Κρόιφ με την Ολλανδία παρότι πήγε στον τελικό το 1974 (έχασε από την Δυτική Γερμανία), ενώ το 1978 είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Ο Κέβιν Κίγκαν με την Αγγλία, ο Ρουμενίγκε με την Γερμανία, αλλά και ο Μισέλ Πλατρινί δεν κατέκτησαν ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο με τις χώρες τους.Ο Γκούλιτ, ο Φαν Μπάστεν, ο Μπάτζιο, ο Παπέν είναι μερικά από τα ονόματα της λίστας.

Ωστόσο, κανένας απ΄αυτούς δεν είναι …Μέσι.

Ο Αργεντίνος (με τις έξι χρυσές μπάλες) έχει παίξει σε 5 Μουντιάλ.

  • Το 2006, η ομάδα του έφτασε στα προημιτελικά, όπου στον αγώνα εναντίον της Γερμανίας δεν αγωνίστηκε και η Αργεντινή ηττήθηκε στα πέναλτι.
  • Το 2010 ήταν η ίδια ιστορία, με τους Γερμανούς να τον αποκλείουν στους προημιτελικούς, αυτή την φορά όμως με τον Μέσι να παίζει σε όλους τους αγώνες, υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
  • Το 2014, φτάνει μία «ανάσα» από το τρόπαιο, αλλά φυσικά οι Γερμανοί είναι αυτοί που του χαλάνε τα σχέδια και ο Μάριο Γκέτζε «πληγώνει» την Αργεντινή στην παράταση του τελικού.
  • Το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που ο Μέσι δεν χάνει σε Μουντιάλ από τους Γερμανούς, αλλά τους Γάλλους, στην φάση των 16.

Στο φετινό Μουντιάλ η Αργεντινή είναι ένα από τα φαβορί,αλλά μόνο λόγω φανέλας…

Κι εξηγούμαστε…

Η Αργεντινή έχει κατακτήσει δυο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1978 και 1986), ενώ πήγε τρεις φορές (1930, 1990, 2014) σε τελικούς.

  • Το 1978 με το πολυσυζητημένο Μουντιάλ λόγω της χούντας του Βιδέλα και της απουσίας του Γιόχαν Κρόιφ από την Ολλανδία, η Αργεντινή είχε παικταράδες, όπως ο Μάριο Κέμπες, ο Οσβαλντο Αρντίλες, ο Ντιέγκο  Πασαρέλα και ο Λούκε. Για την ιστορία ο Κρόιφ που δεν έγραψε τίποτα στην αυτοβιογραφία του για την απουσία είχε αποκαλύψει σε μεταγενέστερο χρόνο  ότι  αυτό που τον κράτησε μακριά από την διοργάνωση ήταν μια απόπειρα απαγωγής του λίγους μήνες πριν από το Μουντιάλ 1978 …
  • Το 1986 η Αργεντινή διέθετε ένα σύνολο από καταξιωμένους παίκτες στη χώρα τους που επιθυμούσαν τη διεθνή καταξίωση, τον αρχηγό της ομάδας που κατέκτησε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978 Ντανιέλ Πασαρέλα (που όμως δεν αγωνίστηκε) και λίγους διεθνώς καταξιωμένους ποδοσφαιριστές δίπλα στον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ποιοι ήταν ; Ο Χόρχε Βαλντάνο, ο Μπουρουσάγκα, ο Βαλντάνο…

Η διαφορά με την σημερινή Αργεντινή είναι χαώδης…

Ο Μέσι δεν έχει δίπλα του, τον Πασαρέλα, τον Βαλντάνο, τον Μπουρουσάγκα, αλλά μέτριους παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν μια πάσα της προκοπής, όπως ο Μονιτέλ, ο Ροντρίγκεζ και ο Μακ Άλιστερ.

Για τον Μέσι πάντως είναι η τελευταία ευκαιρία. Γι αυτό και προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του. Να σκοράρει, να πασάρει, να μαρκάρει, αλλά κυρίως να εμπνέει διότι βαθιά μέσα του ξέρει ότι η μεγάλη ευκαιρία γι αυτόν είναι πιθανό να χάθηκε το 2014 όταν η Αργεντινή έχασε (1-0) τον τελικό από την Γερμανία στην παράταση,αλλά ο Ιγκουαίν έχασε όσα γκολ δεν χάνονται…

Τότε που η Αργεντινή πήγαινε «τρένο» από τον όμιλο με τις εθνικές ομάδες της Νιγηρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Ιράν όπου συγκέντρωσε 9 βαθμούς, νικώντας και στα τρία ματς και προκρίθηκε στη Φάση των 16. Εκεί αντιμετώπισε την Ελβετία, την οποία νίκησε στην παράταση με 1-0. Στα προημιτελικά αγωνίστηκε εναντίον του Βελγίου, το οποίο νίκησε με 1-0. Στα ημιτελικά τέθηκε αντίπαλος με την Ολλανδία την οποία κέρδισε στα πέναλτι με 4-2 (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) για να γνωρίσει μόλις μία ήττα στον τελικό παρότι ισοπέδωσε την αντίπαλό της.

Τότε που ο Μέσι είχε πει ότι «δεν θα σκοράραμε και μια ζωή να παίζαμε…» και που μάλλον έχασε την ευκαιρία της ζωής του να σηκώσει το πολύτιμο τρόπαιο…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα