Μέσω διαβήματος η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για την νέα Navtex

Η Ελλάδα αναμένεται να μην αφήσει αναπάντητη την νέα τουρκική πρόκληση - «Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας», λέει το ΥΠΕΞ - Ηχηρό μήνυμα Δένδια

Οργή έχει προκαλέσει στην Αθήνα η νέα παράνομη τουρκική Navtex, η οποία ετοιμάζεται πάλι να απαντήσει με τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει ως προς απάντηση σε μία ακόμα εμπρηστική κίνηση της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η απάντησε που αναμένεται να δοθεί στην Τουρκία, έρχεται με οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά»

Ηχηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το ηχηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Άγκυρα από το βήμα της Βουλής.

Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας» και τόνισε «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας. Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε υψηλούς τόνους σημείωσε, ακόμη, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας: «Πιστεύουμε στα προνόμια της γεωπολιτική μας θέσης. Στις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Στον πατριωτισμό των Ελλήνων που ενσυνείδητα αντιστρατεύεται την υπερφίαλη αλαζονεία. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα που μέσα σε μήνες κατόρθωσε και έλυσε ζητήματα μισού αιώνα που φάνταζαν άλυτα. Σε μια Ελλάδα λαμπερή, ευρωπαϊκή, ακτινοβόλα. Σε μια Ελλάδα νέα Ελλάδα 200 ετών».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως «βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις” μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπιση του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».

Επιπλέον, σημείωσε πως έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του «κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης», αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας. Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν ” οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;” Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως. Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς”.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών» και αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο ενώ έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης , κάτι “που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση συνεργασιών «με χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, με τις χώρες του Κόλπου και του Καυκάσου. “Έχουμε ανάπτυξη ένα δίκτυο ομονοούντων κρατών. Στο οποίο περιλαμβάνονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ιορδανία, η Αρμενία. Έχουμε δημιουργήσει συναντηλήψεις επί θεμάτων με την Αλγερία, με το Μαρόκο, με το Ιράκ, και νομίζω ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να πείσουμε για τα επιχειρήματά μας για τις συνέπειες των τουρκικών πρακτικών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής. ‘Αλλωστε οι περισσότερες χώρες έχουν υποστεί τον τουρκικό επεκτατισμό».

Ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι εκτός από την συνεργασία που έχουμε ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έχουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες σε διμερές επίπεδο όπου θα εξηγούμε όχι μόνο τα συμφέροντα της πατρίδας μας αλλά και την όξυνση που δημιουργεί η Τουρκία τόσο στη Συρία όσο και σε Λιβύη, Ιράκ και Καύκασο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα