Μέσω εκλογικής νομοθεσίας το μπλόκο στην Χρυσή Αυγή

Για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τις τροπολογίες που κατέθεσαν για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών του ναζιστικού μορφώματος από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για την Χρυσή Αυγή κρίθηκαν ένοχοι ενέκυψε ένα πολύ σημαντικό θέμα λόγω του ποινικού κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ άρον-άρον δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τι θα γίνει με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής. Διότι με βάση τον ποινικό κώδικα θα μπορούν να είναι υποψήφιοι ακόμη και μέσα από τα κελιά.

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία, ώστε να μην μπορούν οι καταδικασθέντες να θέσουν υποψηφιότητα. Ανάλογη τροπολογία κατέθεσε και Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πήρε διαστάσεις το θέμα της αβλεψίας του, για το οποίο κατηγορείται ότι ήταν χείρα βοηθείας προς την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα μετά την απόρριψη και των δύο τροπολογιών από την κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν μαζί ώστε να διορθώσουν το εγκληματικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να ψηφιστεί η τροπολογία του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι μεν αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, όμως δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αντιπολίτευση και να δεχθεί ακόμη και την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί άμεσα, αλλά αφού δημοσιοποιηθεί και μελετηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές, τόνισαν ότι η αλλαγή θα γίνει στην εκλογική νομοθεσία και όχι με τροπολογία μέσω του Ποινικού Κώδικα. Από το Μαξίμου τονίζουν ότι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα είχαν ως στόχο απλά τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης, δηλαδή εκείνης που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τον κατ’ αρχάς κυβερνητικό σχεδιασμό, η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση –ενδεχομένως και για εμπλοκή σε άλλα σοβαρά αδικήματα– με τη θέσπιση σχετικού «κωλύματος» θα ενσωματωθεί στην εκλογική νομοθεσία και θα αφορά πρόσωπα και όχι  συνολικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η Ελλάδα δεν διαθέτει, όπως η Γερμανία, Συνταγματικό Δικαστήριο και οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργηθεί το έδαφος για προσφυγή των καταδικασθέντων στα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, ο έλεγχος εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου που θα διαμορφωθεί και των συνδυασμών των κομμάτων θα παραμείνει στη Δικαιοσύνη – στον Άρειο Πάγο ή σε άλλο δικαστήριο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα