Μεσοβέζικη λύση για τα μεταλλαγμένα

Στη συμφωνία για την καλλιέργεια ή μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ε.Ε κατέληξε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος (ENVI) που συνεδρίασε  πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, καθώς οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ε.Ε. –με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο που απείχαν– αποφάσισαν πως η καλλιέργεια ή μη των εν λόγω ποικιλιών θα είναι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Η καταρχήν πολιτική απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και σε αυτές που αντιτίθενται, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε αυτήν την απόφαση εκτός από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο κατάφερε να λύσει καταρχάς τον γόρδιο δεσμό των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καταλήγοντας στην απόφαση για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο αποφάσισε, πλέον, πως κάθε κράτος-μέλος μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των εν λόγω ποικιλιών επικαλούμενο όχι απλώς λόγους δημοσίας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και λόγους κοινωνικούς, βιοηθικούς ή ακόμα και δημόσιας ασφάλειας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να έχουν τον λόγο για την καλλιέργεια ή μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών» υπογράμμισε ο Επίτροπος Υγείας και προστασίας των Καταναλωτών Τόνιο Μποργκ.

Η απόφαση του Συμβουλίου απογοήτευσε όμως και τις δύο πλευρές, καθώς η αμερικανική εταιρεία Monsanto που ειδικεύεται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χαρακτήρισε «αναχρονιστική» την απόφαση του Συμβουλίου, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται πως μπορεί να ανοίξει η πίσω πόρτα για την εισαγωγή περισσότερων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ερχόμενο Φθινόπωρο.

 

Η Ελλάδα

Το θέμα αυτό είχε βάλει στο επίκεντρο της κριτικής το ΥΠΕΚΑ και τον Γ. Μανιάτη τον οποίο περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούσαν –στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας– ότι άνοιγε τον δρόμο για την εισαγωγή και στην Ελλάδα γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Έτσι υποχρεώθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η αδειοδότηση για την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), τονίζοντας ότι υπάρχει πρόταση να αποφασίζουν μονομερώς τα κράτη-μέλη.

Όπως τονίζει το υπουργείο βάσει των κανονισμών που ισχύουν στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα είναι αποκλειστικά της Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη των κρατών – μελών.

Ο Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση».

«Με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ» συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός «για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η δυνατότητα αυτή και θωρακίζεται νομικά η εθνική μας επιλογή να απαγορεύουμε την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Ανεξάρτητα από τις κάθε φορά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων κρατών της ΕΕ.

»Θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, 26 από τις 28 εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, για λογαριασμό των 500.000.000 Ευρωπαίων πολιτών, αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους να απαγορεύουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ.

Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι εργολάβοι περιβαλλοντικής ευαισθησίας προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν.

»Έχω ήδη ανακοινώσει την κατάθεση στη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής κατά των Μεταλλαγμένων, με στόχο τη διαμόρφωση της μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής. Όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας και της επιστήμης, ισχυροποιούμε το ενιαίο εθνικό μέτωπο».

 

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Με την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση συχνών αλλεργικών κρίσεων, σε άτομα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν, ότι ο κίνδυνος αλλεργίας που αναφέρεται συχνά δεν είναι υψηλότερος συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Ακόμη, η πρόσληψη αντιβιοτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, προκαλεί την αύξηση της ανθεκτικότητάς του σε αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στον οργανισμό, όταν αυτό είναι αναγκαίο π.χ. στην ανάρρωση κάποιας ασθένειας.

Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης βρέθηκε να παρουσιάζουν απόγονοι θηλυκών ποντικών-πειραματόζωων τρεφόμενα με γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Παρόλο που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων, τα συστήματα ελέγχου είναι ανεπαρκή.

Κίνδυνοι υπάρχουν και για το περιβάλλον. Έρευνες δείχνουν ότι, η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και συνεπώς επηρεάζονται οι τροφικές αλυσίδες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των εντομοκτόνων. Όπως τα κουνούπια απέκτησαν ανθεκτικότητα σε ισχυρά εντομοκτόνα, παρομοίως και τώρα το περιβάλλον θα δημιουργήσει νέα είδη εντόμων προκειμένου να είναι ανθεκτικά στα νέα τρόφιμα με τις νέες ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα