Μεσοπρόθεσμη «θηλιά» στην ελληνική οικονομία

Ως οδικός χάρτης της λιτότητας, που θα εφαρμοστεί από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου (τον Αύγουστο του 2018) έως και τουλάχιστον το 2022, περιγράφεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πρόκειται για ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μόνιμα και συνεχώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2022. Στα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλεγε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει τέτοιους στόχους. Η «Α» παρουσιάζει βήμα-βήμα τα νέα μέτρα λιτότητας και τι σημαίνουν αυτά για την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Η κυβέρνηση συνελήφθη για μία ακόμη φορά ψευδόμενη, καθώς αν και η αίσθηση που υπήρχε είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, τελικά αυτή θα φτάσει τα 2,55 δισ. ευρώ (1,12 δισ. ευρώ με «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και μείωση 1,43 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων των υπολοίπων Ταμείων).

Μειώσεις στις συντάξεις: Για μία ακόμη φορά τα γνωστά υποζύγια –που και να διαμαρτυρηθούν κανείς δεν πρόκειται να τους δώσει σημασία– θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται. Από το πολυνομοσχέδιο προκύπτει ότι συνδυαστικά θα χάσουν έως και τρεις συντάξεις ετησίως, με το «αντίδωρο» της περιβόητης «13ης σύνταξης» να είναι… παρηγοριά στον άρρωστο! Πιο αναλυτικά, οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι χάνονται 2,16 από τις 12 συντάξεις τον χρόνο. Ταυτόχρονα χάνουν μισή σύνταξη ακόμα ή περίπου 400-500 ευρώ, αφού από 1.1.2019 καταργείται το οικογενειακό επίδομα συζύγου (περίπου 30-40 ευρώ τον μήνα για όσους συνταξιούχους δεν είναι χήροι ή χήρες). Άλλη μισή σύνταξη –έως 650 ευρώ– χάνουν το 2020 και από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ τον χρόνο. Όσον αφορά το επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με τη «13η σύνταξη», πέραν του ότι δεν καλύπτει την χασούρα, α) δεν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, β) πρόκειται για εφάπαξ διανομή μέρους από το υπέρ-πλεόνασμα, και γ) δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Πρωτογενή πλεονάσματα: Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα χρόνια της αντιπολίτευσης να κατήγγειλαν την κυβέρνηση Σαμαρά ότι είχε ψηφίσει δήθεν «ανέφικτα» και «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα 3% έως 4,5% του ΑΕΠ (για 3 χρόνια), σήμερα όμως –με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο να είναι κυβερνητικοί εταίροι– κάνουν ακόμα χειρότερα. Συγκεκριμένα δέσμευσαν τη χώρα σε υπέρ-πλεονάσματα που θα ανέρχονται σε 3,5%-5,2% του ΑΕΠ (για 5 χρόνια). Μάλιστα, ο στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά θα επιτυγχάνονταν με το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη (μέτρα λιτότητας ύψους 980 εκατ. ευρώ), ενώ σήμερα το «ψαλίδι» θα φτάσει τα 14,5 δισ. ευρώ. Η αφαίμαξη αυτή της ελληνικής οικονομίας θα έχει άμεσο αντίκτυπο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με τους στόχους σχεδόν κάθε τρεις μήνες να αναθεωρούνται προς τα κάτω. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2017 προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% και τελικά επετεύχθη η μισή. Το 2018 ξεκίνησε με στόχο ανάπτυξης 2,5%, αυτός ήδη περιορίστηκε στο 2% και μέχρι τέλος του χρόνου δεν αποκλείεται να δούμε στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,7%. Την ίδια ώρα, όλη η Ευρώπη αναπτύσσεται ταχύτερα από όσο προβλεπόταν, εκτός από την Ελλάδα.

Μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ: Αυτός ο… άδικος φόρος που ο Αλέξης Τσίπρας θα καταργούσε, όχι μόνο διατηρείται αλλά μονιμοποιείται με τους ψήφους της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης. Μάλιστα, σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων –από τις λεγόμενος λαϊκές συνοικίες– θα δουν άμεσα, από τον Αύγουστο του 2018, αυξήσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 20 έως 100 ευρώ, ενώ κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει σε τι ύψος θα φτάσουν καθώς οι αντικειμενικές θα αλλάζουν πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι μία φορά τον χρόνο για όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι στο Ίλιον θα δουν την
αντικειμενική αξία από τα 750 ευρώ ανά τ.μ. να πηγαίνει στα 850 ευρώ ή οι κάτοικοι στο Κερατσίνι που θα την αντικειμενική αξία από τα 700 ευρώ ανά τ.μ. να πηγαίνει στα 800 ευρώ.

Υποθήκη η δημόσια περιουσία: Σύμφωνα με το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε το 2016 (ν. 4389/2016), με το οποίο η κυβέρνηση εκχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα, μέχρι το 2115! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υποθήκη αυτή μπαίνει για το δάνειο των 5,4 δισ. ευρώ, που συνάφθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Δεκέμβριο 2015, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί από το ξεπούλημα του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τον Ιούνιο 2018 βάζει υποθήκη δημόσια περιουσία ύψους 25 δισ. ευρώ, για οφειλή ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα