Meta: Αφήνει στον «δρόμο» μέσω… αλγορίθμου χιλιάδες υπαλλήλους ο Ζούκενμπεργκ

Έπειτα από τις αντίστοιχες υποδείξεις του αλγορίθμου, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ αναμένεται να απολύσει το 5% των υπαλλήλων του κατά το προσεχές διάστημα

Την απόφασή του να προχωρήσει σε «περικοπές» γνωστοποίησε στους υπαλλήλους του στη Meta ο δισεκατομμυριούχος, Μαρκ Ζούκενμπεργκ. Ο Αμερικανός μεγιστάνας υποστήριξε ότι, εν όψει μίας «έντονης χρονιάς», θα απομακρύνει όσους υπαλλήλους έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις, βάσει της αντίστοιχης μέτρησης των αλγορίθμων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη δουλειά τους αναμένεται να χάσουν χιλιάδες άνθρωποι, με το ποσοστό να υπολογίζεται περίπου στο 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της σε Facebook, WhatsApp και Instagram. Για την ακρίβεια, καθώς στον κολοσσό εργάζονται συνολικά 72.000 άτομα, περίπου 3.600 θα βρεθούν στον «δρόμο».

Οι εργαζόμενοι της Meta στις ΗΠΑ που επηρεάζονται από τις περικοπές θέσεων εργασίας θα έχουν ενημερωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες θα ενημερωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Αποφάσισα να ανεβάσω τον πήχη στη διαχείριση της απόδοσης», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο υπόμνημά του, το όποιο έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg.

«Συνήθως διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες κατά τη διάρκεια ενός έτους, αλλά τώρα θα κάνουμε πιο εκτεταμένες περικοπές βάσει επιδόσεων» πρόσθεσε ο 40χρονος δισεκατομμυριούχος σημειώνοντας ακόμη ότι «αυτή θα είναι μια έντονη χρονιά και θέλω να βεβαιωθώ ότι έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους στις ομάδες μας», ενώ τόνισε ότι όσοι απολυθούν θα λάβουν «γερή αποζημίωση».

Σημειώνεται ότι η Meta έχει υιοθετήσει ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης της απόδοσης των υπαλλήλων της, το οποίο βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένο αλγόριθμο. Ο αλγόριθμος αυτός θέτει τα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που έχει η εταιρεία από τους εργαζόμενους, αφαιρώντας, προφανώς, τον ανθρώπινο παράγοντα από την εξίσωση.

Μάλιστα, η πρακτική αυτή, η οποία έχει υιοθετηθεί και από άλλες, μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία και την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας.

Η αλγοριθμική επίβλεψη των εργαζομένων, χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα, αποτελεί μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική, τις συνέπειες της οποίας, όπως φαίνεται, θα βιώσουν στο «πετσί» τους οι εργαζόμενοι της Meta.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα