Μετά από 40 χρόνια η Αθήνα καθάρισε από το νέφος λόγω κορωνοϊού

Νέα έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών φανερώνει τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγο Κορωνοϊου.

Ειδικά τα οξείδια του αζώτου και τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα έχουν μειωθεί κατά 40% επιβεβαιώνοντας και τις μετρήσεις πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επίσης κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, έχει αυξηθεί κατά πολύ η ορατότητα στην Αθήνα ανω των 10 χιλιομέτρων.

Παράλληλα ερευνητές του Αστεροσκοπείου Αθηνών μετέχουν σε ένα πρόγραμμα για να διαπιστωθεί πως οι μετεωρολογικές συνθήκες επηρεάζουν και σε τι βαθμό τα κρούσματα Κορονωιού στη χώρα μας.

Η ιστορία 40 ετών νέφους

Το φωτοχημικό νέφος αποτελεί μια πολύ παλιά ιστορία για την Αθήνα. Το θερμό κλίμα και η γεωγραφική διαμόρφωση, με τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα είχαν σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο νέφος να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ήδη από τη δεκαετία του ’70. Μπορεί η κυκλοφορία τότε να ήταν πιο περιορισμένη σε σχέση με σήμερα, όμως υπήρχαν τότε αρκετές βιομηχανίες που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο, αλλά και πολύ κακή ποιότητα καυσίμου.

Η μείωση του νέφους

Η αρχή έγινε με το κλείσιμο των σχολείων, οπότε και παρατηρήθηκε μείωση 11,4% στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 6,1% για τα τα αιωρούμενα σωματίδια.

Με την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, στο τριήμερο 16-18 Μαρτίου τα αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώθηκαν στα 48,5% και 48,8%, για το ΝΟ2 και τα αιωρούμενα σωματίδια.

“Μακάρι να μην είχαμε αυτή την κατάσταση και να μη μειωνόταν κατ΄ αυτόν τον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας”, σχολίασε δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η μείωση της ρύπανσης απασχολεί τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο και ήταν το “καλό” που προέκυψε από την κρίση του κορονοϊού και την επιβολή καραντίνας. Η Βενετία έχει καθαρά νερά στα κανάλια και η Κίνα δε σκεπάζεται από το πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, ενώ οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο η ρύπανση επηρεάζει τη διάδοση του φονικού ιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα