Μετά Χριστόν Προφήτης ο Καραμανλής

Ως άχρωμη και άοσμη μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη ομιλία του Κώστα Καραμανλή μετά από 10 χρόνια. Στην κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία τον κατηγορούν πλέον και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις ευθύνες που είχε στην χρεοκοπία της χώρας. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι “και λάθη κάναμε και αδυναμίες είχαμε. Μείναμε όμως σταθεροί στις βασικές μας αρχές”.

Από εκεί και πέρα δεν εξήγησε για ποιον λόγο ο ίδιος επί της ουσίας απείχε, τόσο από την μάχη του Ιουλίου του 2015 με το περίφημο δημοψήφισμα του Τσίπρα, ούτε για την μάχη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το καλοκαίρι του 2015 είπε: «Το καλοκαίρι του 2015 ήταν η Νέα Δημοκρατία που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και το έκανε σε βάρος του κομματικού της συμφέροντος». Όμως όλοι θυμόμαστε ότι το βάρος της τότε μάχης είχαν αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τη Νέα Δημοκρατία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Καραμανλής είχε αρκεστεί σε μία νερόβραστη δήλωση που είχε ταχθεί κατά της διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Για την συμφωνία των Πρεσπών, όπου όλοι θυμόμαστε ότι είχε πιει το αμίλητο νερό εμφανίστηκε ως μετά Χριστόν προφήτης: «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Ν.Δ. ορθώς την καταψήφισε. Λυπάμαι μόνο που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Το οποίο το πετύχαμε με πολύ κόστος. Παραταξιακό και προσωπικό. Έπρεπε να πετύχουμε και να απαιτήσουμε πολλά περισσότερα». Βέβαια τότε είχε προβεί σε μία γραπτή δήλωση που ανέφερε ότι συμφωνεί με τα όσα είχε πει στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για τις εκλογές

Για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η χώρα χρειάζεται ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες για όλους, πρωτίστως για τους νέους.  Πάνω από όλα η χώρα χρειάζεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβει το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης».

Και πρόσθεσε: «Σας καλώ όλους και όλους σε αυτό το προσκλητήριο. Σας καλώ να βρεθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη. Σας καλώ στην πρώτη γραμμή. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί, πάμε μπροστά πάμε για τη νίκη. Για την Ελλάδα για τη ζωή μας για τα παιδιά μας. Καλό αγώνα σε όλους».

Τόσο κατά την είσοδο στο Βελλίφδειο, όσο και στην ολιγόλεπτη ομιλία αποθέωθηκε στην Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής

Αποθεώθηκε

Πάντως ο κ. Καραμανλής έτυχε θερμής υποδοχής κατά την είσοδο του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε συνοδεία της συζύγου του Νατάσας Παζαΐτη και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που τον περίμενε.

«Λατρεία μας, αρχηγέ σ’ αγαπάμε» του φώναξαν μεταξύ άλλων. Μάλιστα μερικοί από αυτούς περίμεναν για ώρες προκειμένου να έχουν καλή θέση για να δουν από κοντά τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης