Μετά τα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκόγκ, ήρθε η σειρά του Μονέ (video)

Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν πουρέ σε έναν πίνακα του Μονέ αξίας 110 εκατ. δολαρίων

Διαδηλωτές για το κλίμα πέταξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Μονέ αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία σε μια διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Δύο ακτιβιστές από την ομάδα Last Generation πλησίασαν τον πίνακα Les Meules του Μονέ στο Μουσείο Barberini στο Πότσνταμ και πέταξαν τον πουρέ πατάτας πάνω στον πίνακα και τη χρυσή του κορνίζα.

Πλάνα από την απίστευτη αυτή κίνηση δείχνουν τους ακτιβιστές, που φορούν πορτοκαλί γιλέκα, να ρίχνουν τον πουρέ πριν κάτσουν κάτω από τον πίνακα για τις… απαραίτητες φωτογραφίες με τον γεμάτο πουρέ πίνακα.

Ένας ακτιβιστής στη συνέχεια φωνάζει καθώς οι επισκέπτες της γκαλερί κοιτάζουν άναυδοι: «Χρειάζεται πουρές πατάτας σε έναν πίνακα για να σας κάνει να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δεν θα αξίζει τίποτα αν πρέπει να μαλώνουμε για το φαγητό. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;», φώναζαν.

Τέσσερα άτομα συμμετείχαν στην επίθεση κατά του πίνακα του Μονέ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ο πίνακας, μέρος της περίφημης σειράς Haystacks του Μονέ, πωλήθηκε σε δημοπρασία πριν από τρία χρόνια έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μουσείο Barberini δήλωσε ότι επειδή ήταν κλεισμένος σε γυαλί, οι ακτιβιστές δεν προκάλεσαν ζημιές και αναμένεται να εκτεθεί ξανά την Τετάρτη.

Η διευθύντρια του μουσείου δήλωσε «σοκαρισμένη» από τα όσα διαδραματίστηκαν.

Η Ortrud Westheider δήλωσε: «Ενώ κατανοώ την επείγουσα ανησυχία των ακτιβιστών μπροστά στην κλιματική καταστροφή, είμαι σοκαρισμένη από τα μέσα με τα οποία προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή στα αιτήματά τους».

Η αστυνομία δήλωσε στο dpa ότι ειδοποιήθηκε και πήγε στην γκαλερί, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με συλλήψεις ή κατηγορίες.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά τέτοιων ενεργειών κατά έργων τέχνης σε γκαλερί που γίνονται στόχος ακτιβιστών για το κλίμα.

Δύο διαδηλωτές έριξαν ντοματόσουπα πάνω στα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα.

Οι ακτιβιστές του Just Stop Oil επιτέθηκαν επίσης με ανάλογο τρόπο στο πλαίσιο ενός πρώιμου αντιγράφου του έργου Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και στο έργο του Τζον Κόνσταμπλ The Hay Wain στην Εθνική Πινακοθήκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα