
Μετά την Πρωτοχρονιά οι κρίσιμες αποφάσεις των αγροτών για τα μπλόκα
Ανοικτές οι εθνικές οδοί – Πού γίνονται εκτροπές
Παρά το «πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν» που ετοιμάζουν δίπλα στα τρακτέρ τους, οι αγρότες διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο παρακαμπτήριων δρόμων τις ημέρες των εορτών. Οι κρίσιμες αποφάσεις για τη στάση τους μετά τις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να ληφθούν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στα Μάλγαρα.

Όσοι αγρότες έχουν ταχθεί υπέρ του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, ενώ ανοιχτό παραμένει το νέο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για «ειλικρινή διάλογο».


Παρά την πρόθεση διευκόλυνσης των εκδρομέων, η παρουσία τρακτέρ στο οδόστρωμα οδηγεί την Τροχαία στην εφαρμογή προσωρινών εκτροπών κυκλοφορίας, αποκλειστικά για λόγους οδικής ασφάλειας.
Στο Κάστρο Βοιωτίας παραμένει ανοιχτή μία λωρίδα κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών–Λαμίας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύει έως τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026, στις 8:00 το πρωί, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η στάση των αγροτών. Η εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται στον ανισόπεδο κόμβο Μαρτίνου, περίπου οκτώ χιλιόμετρα πριν από το μπλόκο.

Η κίνηση προς Αθήνα διοχετεύεται μέσω παραδρόμων, ενώ προς Θεσσαλονίκη διεξάγεται από μία λωρίδα, με εναλλακτικές διαδρομές μέσω Ανθήλης και Αταλάντης. Εξαιρούνται τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα, ενώ επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ζώα και φάρμακα.
Στη Θήβα, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν ανοιχτά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως τις 3 Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο σε χρονική επιβάρυνση μπλόκο εντοπίζεται στη Βοιωτία, με εκτροπές από Μαρτίνο έως Κάστρο, ενώ δεύτερο σε σημασία είναι εκείνο της Νίκαιας Λάρισας, όπου η παράκαμψη φτάνει περίπου τα 30 λεπτά. Μικρότερες καθυστερήσεις καταγράφονται σε Πιερία, Νέα Αγχίαλο και Μπράλο. Τα διόδια Μαλγάρων παραμένουν ανοιχτά.
Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες άνοιξαν την αερογέφυρα πάνω από το σημείο κινητοποίησης, διευκολύνοντας κυρίως τη ροή από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Όσοι κινούνται προς Αθήνα εξυπηρετούνται μέσω παρακαμπτηρίων από Πλατύκαμπο, παλαιά εθνική οδό Λάρισας–Βόλου και Κιλελέρ. Οι αγρότες της περιοχής αναμένουν την πανελλαδική σύσκεψη του Σαββάτου στα Μάλγαρα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Αντίθετα, οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί ζητώντας άμεσο διάλογο με την κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η ευκαιρία χάθηκε, καθώς ο Πρωθυπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό.
Ανοιχτός για όλα τα οχήματα θα παραμείνει ο Προμαχώνας την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς. Οι αγρότες προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την Παρασκευή, ενώ ήδη ο μεθοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός για νταλίκες από τις 16:00 έως τις 19:00 και στα δύο ρεύματα.
Κανονικά θα διεξάγεται η διέλευση στο τελωνείο Ευζώνων την παραμονή, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και τη δεύτερη ημέρα του έτους, σύμφωνα με τους αγρότες Κιλκίς και Πέλλας.
Στο μπλόκο του Φιλώτα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση και συμμετοχή τοπικών φορέων, ενώ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα για την ενημέρωση των πολιτών.
Στην Ιόνια Οδό αναμένεται να δοθεί από σήμερα μία λωρίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα, αγρότες του μπλόκου Αγγελοκάστρου, μαζί με κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στο Αγρίνιο, έξω από γραφεία κυβερνητικών βουλευτών, πετώντας πορτοκάλια, σανό και κοπριά.
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή των Μπλόκων υπογραμμίζει ότι «με τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» έχει αποκρούσει τις κυβερνητικές προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα και καλεί όλα τα μπλόκα, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, να συμμετάσχουν στη νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, στις 12:00, στα Μάλγαρα, για τη συζήτηση της περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα τους «αγώνα επιβίωσης».

