Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για τo ελληνικό χρέος, τονίζει η Deutsche Bank

Οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές του Mαϊου εκτιμά η Deutsche Bank, η οποία μεταξύ άλλων δεν «βλέπει» κούρεμα για τη χώρα μας.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η όποια μορφή ελάφρυνσης θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, απόφαση που θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η γερμανική τράπεζα. «Εκτιμούμε ότι τόσο ένα δεύτερο PSI και ένα OSI είναι απίθανα, αλλά αναμένουμε πιο έμμεσες λύσεις, όπως μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων», σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη να κατέχουν το 80% περίπου. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος, ωστόσο, εκτιμάει ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το πιο σημαντικό ερώτημα για την βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές.H γερμανική τράπεζα αναφέρεται, όμως, και στην μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι η στάθμισή του θα διαμορφωθεί στο 0,4%.

Τον Ιούνιο, ο MSCI υποβάθμισε το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες, επικαλούμενος την αδυναμία του να ικανοποιήσει σειρά κριτηρίων σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών MSCI με δύο ελληνικές εταιρείες, τον ΟΤΕ ΟΤΕ+0,12% και τον ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,73% με την συνολική στάθμιση της αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,02%.

Η Deutsche Bank πιθανολογεί ότι εκτός από τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα ενταχθούν επίσης η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ+1,77% η ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,46% η Τιτάν, ΤΙΤΚ τα ΕΛΠΕ , η Jumbo και η Folli Follie. Μικρότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,12% η Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-0,97% και η Motor Oil.

«Η ελληνική αγορά έχει τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι υπερτιμημένη», αναφέρει Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης