Μετά το Πάσχα τα πρώτα κονδύλια του Ευρωταμείου

Η έλευση των εμβολίων μπορεί να έχει προκαλέσει αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη εκφράζουν την άποψη και τη δημοσιοποιούν σιγά-σιγά πως και το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά μεγάλης δοκιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Του Μ.Κ.

Κι όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «τα 27 κράτη-μέλη καλούνται να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις, διαφορετικά θα δουν τη διεθνή τους θέση να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Από τη μία είναι η οικονομική κρίση και από την άλλη ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τη συνοχή, εφόσον χώρες με διαρθρωτικά προβλήματα πηγαίνουν πολύ χειρότερα από αυτές που έχουν εξωστρεφή και δυναμική οικονομία, με ισχυρό βιομηχανικό τομέα. Ακόμη και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βελτιώσει κάπως τα πράγματα, αλλά είναι δύσκολο να επουλωθούν όλες οι πληγές της εξαιτίας της πανδημίας και της καθυστερημένης ευρωπαϊκής αντίδρασης».

Την εβδομάδα που πέρασε, η Κομισιόν ξεκίνησε να εξετάζει τα σχέδια που της υποβλήθηκαν για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Και η απογοήτευση είναι ότι δύο κράτη που από τον περασμένο Απρίλιο έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς χτυπήθηκαν βάναυσα από την πανδημία, η Ιταλία και η Ισπανία, έδειξαν ανέτοιμες. «Τα σχέδια της Ρώμης και της Μαδρίτης περιορίζονται σε γενικές ανακοινώσεις», λένε πηγές από τις Βρυξέλλες.

Τουναντίον, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει λίστα με λεπτομερή πρότζεκτ. Ειδικότερα σχετικά με το πλάνο της Ελλάδας κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε εξαρχής προτεραιότητά του το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία, ούτως ώστε η χώρα που επί χρόνια επλήγη από την κρίση να επαναπροσδιοριστεί και να καταστεί ελκυστικός τόπος για επενδυτές». Η κυβέρνηση επωφελήθηκε κι από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής ειδικών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Μάλιστα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σε ένα πολύ κολακευτικό άρθρο για τη χώρα μας συνοψίζει τους βασικούς άξονες του ελληνικού, πολυσέλιδου πλάνου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, πράσινα έργα και ηλεκτροκίνηση, δικαστική μεταρρύθμιση, επαγγελματική εκπαίδευση και σύνδεση πανεπιστημίου -χώρου εργασίας.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις διαδικασίες με τα εθνικά σχέδια, ώστε το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, να πάρει το ταχύτερο δυνατό σάρκα και οστά. Ο Ιταλός Επίτροπος έθεσε μάλιστα και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα στο τελευταίο Eurogroup. «Μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης που συμφωνήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο. Αμέσως μετά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τα τελικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια θα πρέπει κάθε τελικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας. Πρέπει τα κράτη μέλη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα. Είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό», είπε ο Ιταλός επίτροπος.

Το Πάσχα αναμένουμε τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Το Πάσχα τα πρώτα κονδύλια

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρίσκονται στα κρατικά ταμεία γύρω στο Πάσχα. Αν και οι πιο πεσιμιστές κάνουν λόγο ότι η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων θα γίνει το καλοκαίρι.

Πάντως, η χώρα μας πέραν του σχεδίου που έχει καταθέσει και ήδη έχει λάβει το πρώτο πράσινο φως από την Κομισιόν, έχει ξεκινήσει τις διμερείς επαφές, ώστε να τρέξουν όλες οι διαδικασίες πιο γρήγορα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λισσαβόνα με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο τέλος της εξάμηνης Πορτογαλικής προεδρίας, το Ταμείο Ανάκαμψης να παράγει έργο.

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι προετοιμασίες είναι εντατικές. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία, με την οποία τα πρώτα έργα από το ελληνικό έργο ανάκαμψης θα ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους,  αποτελώντας μέρος του ΠΔΕ και, στη συνέχεια,  θα προχωρήσουν με πόρους του Ταμείου.  Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τα 200 έργα που προτείνει η Ελλάδα μέσα στο προσχέδιο του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των 60 μεταρρυθμίσεων που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα έχει τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει διαψεύσει όσους είχαν αμφιβολίες για τον αν η χώρα μας θα είχε την ταχύτητα που χρειάζεται για να προετοιμάσει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα,  βασιζόμενοι στο κακό ιστορικό που είχε, στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Τους τελευταίους μήνες,  οι αμφιβολίες έχουν αντικατασταθεί με εύσημα για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη προετοιμασία του Εθνικού της σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβληματισμός για Ιταλία και Ισπανία 

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την Ιταλία και την Ισπανία. Κάτι που δημοσιοποίησε και στο Eurogroup ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ένα μήνυμα που απευθυνόταν κυρίως στη δική του χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τζεντιλόνι ήταν επί δύο και πλέον χρόνια (12 Δεκεμβρίου 2016 – 1 Ιουνίου 2018) πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ από το 2014 μέχρι να αναλάβει πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ματέο Ρέντσι.

Στην Ιταλία ήδη σοβεί πολιτική κρίση λόγω ακριβώς των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει,  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των διαφωνιών για τις αρχές διαχείρισης του Ταμείου. Όπως και για το σχέδιό της, που επί της ουσίας δεν έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες.  Και το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει στην Ιταλία περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ισπανία το πρόβλημα είναι κυρίως διοικητικό, αφού δεν έχουν δηλωθεί οι αρχές διαχείρισης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης και επιπλέον υπάρχουν και προβλήματα στη χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα