Μετά το… Survivor πάει Βρυξέλλες η Μέι

Τις βαλίτσες της για τις Βρυξέλλες ετοιμάζει από το βράδυ της Τετάρτης η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς μετά το κοινοβουλευτικό… survivor από το οποίο έστω και με πολλές «πληγές» επέζησε, θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη (13/12) στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για ακόμη μία μάχη, αυτή του Brexit.

Και πρόκειται για μία μάχη με ελάχιστες ελπίδες νικηφόρας έκβασης για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Αν υπάρχει ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας αυτό αφορά μια μεγαλύτερη διασαφήνιση επί του «backstop».

Το «backstop» αφορά την δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ζήτημα που θεωρείται μέγας σκόπελος στην διαδικασία του Brexit και για το οποίο η Μέι επανέλαβε χθες στην Βουλή ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής που εξασφάλισε σήμερα το Reuters, η Ε.Ε. «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την E.Ε.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει «τις καλύτερες προσπάθειες να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια μεταγενέστερη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το backstop, ώστε να τεθεί σε ισχύ μόνο για μια σύντομη περίοδο και μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Με άλλα λόγια, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προσπαθεί τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη κι αν το backstop ενεργοποιηθεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Στη σημερινή Σύνοδο η Μέι θα έχει την ευκαιρία να πει για ακόμη μια φορά στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τα προβλήματα που παρουσιάζει η συμφωνία για τη χώρα της και ακολούθως οι 27 θα συζητήσουν απουσία της πώς θα κινηθούν.

Διαβάστε επίσης