Μεταφέρει μήνυμα του Πούτιν;

Ιδιαίτερη σημασία  προσδίδουν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδας στην τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στη χώρα μας,  του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου. Ο Ρώσος Πατριάρχης είναι ο 16ος κατά σειρά και σήμερα ποιμαίνει τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο λαό του πλανήτη, διαδραματίζοντας ιστορικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα σε θρησκευτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο,

Είναι η πρώτη επίσκεψη  Ρώσου Πατριάρχη μετά από 21 χρόνια στην Αθήνα όταν, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε προσκληθεί από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο ο τότε  Πατριάρχης Αλέξιος. Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει επισκεφθεί ξανά την Αθήνα, το 2000, ως μητροπολίτης Σμολένσκ και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Σε εκείνη την επίσκεψη είχε συναντηθεί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη έχει βαρύνουσα αξία, καθώς ο ίδιος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ρωσίας και στην παρούσα φάση διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα στη ρωσική κυβέρνηση, κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι ότι προ ημερών πολυμελής αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Μόσχας ήρθε στην Ελλάδα για να  καθοριστεί με ακρίβεια το ταξίδι του κ. Κύριλλου στην Αθήνα, ενώ και ο ίδιος συνοδεύεται επίσης από πολυμελή αποστολή, ιερείς, δημοσιογράφους, αλλά και επιχειρηματίες.

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα αφιχθεί στην Αθήνα το Σάββατο το απόγευμα και θα παραμείνει στη χώρα μας έως τις 7 Ιουνίου. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα τον υποδεχθούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ λίγο αργότερα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου θα  τελεσθεί  επίσημη Δοξολογία.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Κάτι για το οποίο δίνει μεγάλο βάρος η ρωσική πλευρά. Η Εκκλησία της Ελλάδος αισιοδοξεί ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, αφού το τελευταίο διάστημα οι δύο Εκκλησίες έχουν επαφές για το ζήτημα.
Ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα μεταβεί στο Άγιο Όρος, όπου θα επισκεφθεί τις πρώτες τέσσερις τη τάξει Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Χαλανδρίου, Βατοπεδίου –είναι γνωστές οι σχέσεις της Μόσχας με τον ηγούμενο Εφραίμ– και το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, όπου θα διανυκτερεύσει και τις τρεις νύχτες.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης