Μεταγραφές αεροδρομίου!!! (και διηγώντας τα να κλαις…)

Λαοθάλασσα στα αεροδρόμια για Ντέταρι, Πάολο Σόουζα, Καρεμπέ, Ριβάλντο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Τζιοβάνι, Σισέ, Ζαγοράκη και… Πάμπλο Γκαρσία. Σήμερα μια φωτογραφία με ένα κασκόλ είναι αρκετή

Οι μεταγραφές «αεροδρομίου» στη χώρα μας ήταν πάντα κάτι ξεχωριστό για τους φιλάθλους. Πολλοί… δεν έφευγαν για διακοπές περιμένοντας τη μεγάλη μεταγραφή του προέδρου για να πάνε… αεροδρόμιο!

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει στα μπάτζετ των ομάδων, οι πρόεδροι δεν κάνουν μεταγραφές… αεροδρομίου, ενώ και να έκαναν είναι αμφίβολο αν οι αρχές θα επέτρεπαν να δημιουργηθεί συνωστισμός λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τέτοιες  μεταγραφές δεν γίνονται, και το πολύ-πολύ στα αεροδρόμια να πάει ο υπεύθυνος κάθε ομάδας που φέρνει έναν παίκτη για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο…

Καμία σχέση δηλαδή με την εικόνα που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες τέτοιες μέρες στη χώρα μας, όταν καταγράφηκαν μερικές αφίξεις παικτών που έκαναν τα αεροδρόμια και τους δρόμους να μοιάζουν με ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Αν βάλουμε κάτω ποιοι παίκτες πέρασαν από τις ελληνικές ομάδες τις δυο τελευταίες δεκαετίες σίγουρα θα μελαγχολήσουμε με τα σημερινά ρόστερ…

Η μεγαλύτερη μακράν συγκέντρωση οπαδών (παρ’ όλα αυτά) δεν έγινε σε αεροδρόμιο, αλλά σε… δημαρχείο.

Ήταν 13 του Ιούλη του 1988 όταν το Δημαρχείο του Πειραιά πλημμύρισε με 50.000 φίλους του Ολυμπιακού που βρέθηκαν εκεί για να υποδεχτούν τον Λάγιος Ντέταρι!

Ένα απίστευτο ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει, καθώς ο Ντέταρι βρέθηκε στην Ελλάδα με το ποσό της μετεγγραφής του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να αγγίζει τα 3.000.000.000 δραχμές (8.700.000 ευρώ ) μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους!

Φυσικά ήταν ένα τρελό ποσό για την εποχή αυτή. Αυτή ήταν η δεύτερη πιο ακριβή μετεγγραφή στον κόσμο, δεδομένου ότι ο Μαραντόνα είχε αφήσει την Μπαρτσελόνα για τη Νάπολι έναντι του ποσού των 13.000.000 ευρώ!

Ο Ντέταρι, που ήλθε στον Ολυμπιακό επί Κοσκωτά, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που… έριξε τα τσιμέντα στο «Καραϊσκάκης». Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν αργότερα με τη φυγή του Κοσκωτά και την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με την Τράπεζα Κρήτης, ανάγκασαν τον Μαγυάρο άσο να εγκαταλείψει τη χώρα μας άρον- άρον….

Στην πλατεία Κοραή, πάντως, εκείνο το καλοκαίρι μαζεύτηκαν πάνω από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού γεμίζοντας την περιοχή και περιμένοντας να καλωσορίσουν τον Ούγγρο στο Δημαρχείο της πόλης.

Ο Ντέταρι έμεινε για δύο σεζόν, σκοράροντας 35 τέρματα σε 51 ματς. Έκανε τον πεθερό του, Ίμρε Κόμορα, προπονητή στον Ολυμπιακό, έδιωξε τον Παπαποστόλου και τελικά έφυγε κι αυτός…

Ο Ολυμπιακός του Νταϊφά, του Κόκκαλη και αργότερα του Μαρινάκη ήταν η ομάδα που αγόρασε τους περισσότερους τέτοιους παίκτες που έστειλαν τον κόσμο στο αεροδρόμιο.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισαν τα πήγαιν’-έλα στο αεροδρόμιο…

Τον Ιούνιο του 1999 οι φίλοι της ΑΕΚ τα έσπασαν  στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον Τσίριτς. Ο μεγάλος Σέρβος άσος αποκτήθηκε ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα και, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους ΑΕΚτζήδες. Προσπαθούσαν να μπουν μέσα στην αίθουσα αφίξεων για να τον δουν από κοντά, με αποτέλεσμα να σπάσει μια μεγάλη τζαμαρία. Ο Τσίριτς έμαθε τι έγινε και κατάλαβε το πάθος των οπαδών της νέας του ομάδας. Με την ΑΕΚ κέρδισε το Κύπελλο εκείνης της χρονιάς.

Τον Ιούλιο του 2000 περίπου 3.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού πήγαιναν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον Πάολο Σόουζα.

Μέσα από καπνογόνα, αγκαλιές, φιλιά και… αστυνομικούς πέρασε ο Πορτογάλος άσος για να καταφέρει να φτάσει στο αυτοκίνητο και να πάει στο ξενοδοχείο του. Εκεί τον περίμενε και δεύτερη δόση αποθέωσης. Ο Σόουζα πήγε στους «πράσινους» με πολλά όνειρα και προσδοκίες, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Το γκολ στη Γιουβέντους ήταν ίσως ό,τι καλύτερο επεφύλαξε στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Τον Ιούλιο του 2001 πάνω από 3.000 κόσμου υποδέχθηκε τον Καρεμπέ έξω από τα γραφεία του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος δυσκολεύτηκε να περάσει μέσα από το πλήθος για να φτάσει στην είσοδο των γραφείων. Το αυτοκίνητο που τον μετέφερε είχε έναν σπασμένο καθρέφτη κι ένα ραγισμένο παρμπρίζ από το πάθος των οπαδών να τον αγγίξουν.

Η καριέρα του στον Ολυμπιακό ήταν εντυπωσιακή. Ο Καρεμπέ δέθηκε με την ομάδα και πλέον αποτελεί μέλος της, ακόμα και τώρα, ως σύμβουλος στρατηγικής της διοίκησης, θέση που διατηρεί από το 2011.

Τον Ιούλιο του 2004, δηλαδή, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Βραζιλίας, ο Ριβάλντο αποδέχτηκε την πρόταση του Ολυμπιακού. Περίπου 3.000 φίλοι των «ερυθρόλευκων» έδωσαν το «παρών» κι ανάγκασαν τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ να αποθεώσει τον κόσμο στα πρώτα του λόγια.

Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, οι εκστασιασμένοι οπαδοί του Ηρακλή έδωσαν δυναμικό «παρών» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (περίπου 2.000) για να υποδεχτούν τον Ιταλό, Πέπε Σιονιόρι. Εκείνος ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποδοχή, αλλά δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα μετρώντας μόλις πέντε συμμετοχές…

Παρ’ όλα αυτά, έκανε ντόρο στο αεροδρόμιο.

Ένα χρόνο αργότερα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ εν  μέσω αποθέωσης ο Θοδωρής Ζαγοράκης από την Μπολόνια που ήταν ο δεύτερος σταθμός της καριέρας του μετά τη Λέστερ.

Το σύνθημα «Οεο, οεο, Πρωτάθλημα θα πάρουμε με αρχηγό τον Τέο» δονούσε από νωρίς την ατμόσφαιρα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με αφορμή την επιστροφή του… Ο ίδιος  λίγο αργότερα ευχαριστούσε τον Θεό για το γεγονός ότι έζησε τέτοια υποδοχή, αλλά ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα δεν πήρε….

Το καλοκαίρι του 2007 περισσότεροι από 5.000 οπαδοί του Άρη έκαναν τη νύχτα μέρα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ουρλιάζοντας εκστασιασμένοι το σύνθημα: «Αμορόζο είσαι τρέλα με την κίτρινη φανέλα». Τελικά, ο Βραζιλιάνος μόνο… τρέλα δεν ήταν, καθώς έπαιξε λίγο και γρήγορα χαιρέτησε… νύχτα τους «κιτρινόμαυρους» και τη Θεσσαλονίκη.

Το καλοκαίρι του 2008 ήρθε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο μετά από μια γεμάτη δεκαετία στα γήπεδα της Ιταλίας, ο Ουρουγουανός Αλβάρο Ρεκόμπα. Ένας ποδοσφαιριστής που αγαπήθηκε όσο λίγοι από όλο το φίλαθλο κοινό της χώρας. Περισσότεροι από 1.000 φίλοι του Πανιωνίου τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε: «Τέτοια υποδοχή θα την ήθελε κάθε άνθρωπος»

Σήμερα ο Πανιώνιος παίζει στη Γ΄  Εθνική.

Την ίδια περίοδο (το καλοκαίρι του 2008) ήταν η  πρώτη και μοναδική –μέχρι σήμερα– φορά που εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας ήρθε κι έπαιξε σε ελληνική ομάδα. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα άφησε την Άρσεναλ για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε να μαζέψει στο αεροδρόμιο πάνω από 1.500 οπαδούς, οι οποίοι  τον καλωσόρισαν στο «τριφύλλι» όπου έπαιξε για τρία χρόνια κατακτώντας το νταμπλ του 2010.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Τζιμπρίλ Σισέ πήρε την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Περισσότεροι από 2.500 οπαδοί των «πράσινων» τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας το σύνθημα «Σισέ αλάνι @#$# το λιμάνι». Ο Γάλλος σούπερ σταρ με τα γκολ που σημείωσε αποζημίωσε και με το παραπάνω όσους βρέθηκαν εκείνο το ζεστό απόγευμα στο «Ελ. Βενιζέλος» και έγραψε τη δική του ιστορία στο «τριφύλλι», καθώς συμμετείχε στο πρωτάθλημα που πήραν οι «πράσινοι» το 2010. Το τελευταίο μέχρι σήμερα…

Τον Ιούλιο του 2010 (έντεκα χρόνια πέρασαν από τότε) ο Άλμπερτ Ριέρα ερχόταν με δάφνες και τιμές στον Ολυμπιακό… Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός μπορεί να είχε μετριότατη παρουσία στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, αλλά όταν ήρθε επικράτησε… πανικός, καθώς τον περίμεναν στο «Ελ. Βενιζέλος» περίπου 3.000 οπαδοί των Πειραιωτών. «Θέλω να κατακτήσω τον τίτλο και είμαι χαρούμενος που ήρθα», δήλωσε λίγο μετά την άφιξή του ο Ριέρα.

Ένα χρόνο αργότερα, η ΑΕΚ έφερνε στην Ελλάδα τον  Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Ο Ισλανδός επιθετικός με την εντυπωσιακή καριέρα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ και περίπου 2.000 φίλοι της «Ένωσης» τον έκαναν να αισθανθεί άνετα με το… καλημέρα. Ένας τραυματισμός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όμως δεν τον άφησε να δώσει όλα όσα μπορούσε… Αποχώρησε αθόρυβα, αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με την έλευσή του.

Τον Ιούλιο του 2013, το ραντεβού των φίλων του Ολυμπιακού με τον Χαβιέ Σαβιόλα είχε κλειστεί έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας. Ο ίδιος ο Σαβιόλα, όταν είδε σχεδόν 3.000 άτομα να πλημμυρίζουν την περιοχή, δεν το πίστευε. Έκανε σχεδόν πέντε λεπτά να διασχίσει 200 μέτρα. Τη μια χρονιά του στο Λιμάνι βοήθησε σημαντικά με γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Μίκαελ Εσιέν  συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στο «τριφύλλι» μετά τη θητεία του σε Λιόν, Τσέλσι, Ρεάλ, Μίλαν. Ο κόσμος της ομάδας που διψούσε για διακρίσεις και πίστεψε στον Εσιέν, πήγε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Κι όχι μόνο αυτό. Ολόκληρη πομπή από αυτοκίνητα και μηχανάκια ακολούθησε τον Εσιέν στη Βάρης-Κορωπίου, όπου σε παραλιακό μαγαζί τον περίμενε ο Βόκολος. Δεν πρόσφερε καθόλου.

Όταν αποχώρησε, το κλίμα ήταν εντελώς αντεστραμμένο για τον Γκανέζο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα