Μεταναστευτικό: Ο Σαμαράς που βλέπει μακριά, αλλά «ενοχλεί»

Το ποιος τον ακούει και κυρίως το ποιος τον παρερμηνεύει –σκοπίμως;– είναι ένα άλλο θέμα…

Οι αυξομειώσεις στην ένταση των μεταναστευτικών ροών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας να προκαλεί κρίσεις και να επωφελείται από αυτές. Κλασικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής ήταν η υβριδική επίθεση της Άγκυρας στον Έβρο, την οποία έγκαιρα και έγκυρα είχε επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εργαλειοποίηση λαθρομεταναστών» και «ασύμμετρη απειλή μέσα από “εισβολή” κατευθυνόμενων αμάχων».

Μάλιστα, ο Μεσσήνιος πολιτικός επεσήμανε ότι η χρησιμοποίηση κατευθυνόμενων αμάχων «βγαίνει» για πρώτη φορά από τη φαρέτρα των προκλήσεων της Άγκυρας, εξηγώντας παράλληλα ότι «αυτό το όπλο δεν το είχε ο Ερντογάν πριν από το 2015, γιατί τότε είχαμε κλείσει τα σύνορα. Του το έδωσε ο Τσίπρας το 2015».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς είναι μεταξύ αυτών που επικρότησαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τότε τα σύνορα (σ.σ. «Η Ελλάδα έγινε ξανά “κράτος” γιατί διεκδίκησε το αναφαίρετο δικαίωμά της να προστατεύει την κυριαρχία της», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά), έστω κι αν οι καίριες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα «ενοχλούν» πολλούς εκτός αλλά και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Α. Σαμαράς δεν έκρυψε ποτέ ότι θεωρούσε την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού ως το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης της Ν.Δ. στους πρώτους μήνες της θητείας της.

Έχει πει όμως πεντακάθαρα ότι οι επισημάνσεις του δεν γίνονται για να ασκήσει ο ίδιος «εσωκομματική αντιπολίτευση», αντιθέτως αποτελούν πραγματική και ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος το ξέρει αυτό» έχει πει επανειλημμένα ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος της παράταξης. Το ποιος τον ακούει και κυρίως το ποιος τον παρερμηνεύει –σκοπίμως;– είναι ένα άλλο θέμα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα