Μεταπασχαλινά αντίδωρα για τους μικρομεσαίους  

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη – Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο οι τελικές αποφάσεις

Από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία, «ανέτειλαν» τα τελευταία καλά νέα για την ελληνική οικονομία, που χωρίς να προκαλούν και… ρίγη εθνικής συγκίνησης εξυπηρετούν ωστόσο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και τους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το προσεχές –μέχρι τις εκλογές– διάστημα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησε με καλά μαντάτα για τους ενοίκους της οδού Νίκης όπoυ εδρεύει το υπουργείο Οικονομιών, καθώς ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I) προσέθεσε ένα συν στην κλίμακα Β στην οποία είχε κατατάξει μέχρι πρότινος στις εκθέσεις του την ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας τη στο… σκαλί «Β+» και προσδίδοντας σε αυτήν θετικό outlook.

Από τότε, όμως, μεσολάβησε ο «τυφώνας Πολάκης» με την εκτός ορίων επίθεσή του τη Μεγάλη Τρίτη προς τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που λειτούργησε για ακόμη μία φορά ως μαγνήτης σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση. Αλλά και εξ αυτού του λόγου, για το Μαξίμου κρίθηκε πιο αναγκαίο από ποτέ το γύρισμα της ατζέντας στη σελίδα της πραγματικής οικονομίας.

Σε αυτό το στρίψιμο του τιμονιού βοήθησαν δίχως άλλο και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στη Eurostat διαμορφώθηκε την περσινή χρονιά στο 4,4% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%), ανερχόμενο στα 8,149 δισ. ευρώ.

Tο πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είδε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή ΥΠ.ΟΙΚ., Γιώργο Χουλιαράκη, σε μία πρώτη απόπειρα να σκιαγραφηθούν από κοινού τα μεταπασχαλινά δώρα προς τους φορολογούμενους. Της σύνθεσης αυτού του μπουκέτου των παροχών που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση είχε προηγηθεί η συζήτηση και η συμφωνία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του επί δύο βασικών παραδοχών:

α) Ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– να «τρέχει» με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο μεγαλύτερο από τον σχετικό μέσο ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται άλλωστε, όπως λένε στο Μαξίμου, για μία εκτίμηση που έρχεται να κουμπώσει με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βλέπει 2,2% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ είναι της τάξης του 1,3%.

β) Ότι και για το τρέχον έτος δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ «ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ» ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Εν αρχή ην η έκπτωση φόρου

Πολλές είναι οι ιδέες που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο κυβερνητικό κουτί της Πανδώρας αναφορικά με το ποιες παροχές είναι υλοποιήσιμες, αλλά κυρίως δεν θα προκαλέσουν… αλλεργικά φαινόμενα στους εταίρους-δανειστές που συνεχίζουν να εποπτεύουν.

Αυτές που για την ώρα «προκρίνονται» είναι, για παράδειγμα, η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης φόρου για τους υπόχρεους που καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ως να περάσει το μήνυμα όχι μόνο του φοροκυνηγητού αλλά και της ανταμοιβής των φορολογουμένων που φροντίζουν να είναι συνεπείς.

Επίσης, συζητιέται πολύ έντονα η μείωση του ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, μέτρα δηλαδή που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ειδικά για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ «ξερογλείφονται» στο Μέγαρο Μαξίμου, κι αυτό διότι είναι ένα μέτρο που έχει το μεγάλο ατού να αποδίδει άμεσα κοινωνικούς και πολιτικούς καρπούς. Κοινωνικούς γιατί η εφαρμογή του θα γίνει άμεσα αντιληπτή στις τσέπες των πολιτών και πολιτικούς, γιατί πιστεύεται ότι η κοινωνική ευαρέσκεια θα αποτυπωθεί και στις κάλπες. Την ίδια συλλογιστική ακολουθούν και οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της απαγόρευσης εξαγωγών του Ιράν η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, επομένως είναι ηλίου φαεινότερο ότι μία πτώση των τιμών στα καύσιμα λόγω ψαλιδίσματος του ειδικού φόρου θα προκαλούσε επιφωνήματα ανακούφισης σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Εξάλλου, ένα μεταπασχαλινό αντίδωρο με εφάπαξ δημοσιονομικό κόστος που συζητιέται έντονα είναι η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Θυμίζεται ότι οι διεκδικούντες δικαστικά τα αναδρομικά τους είναι αρκετοί, με κάποιους εξ αυτών να έχουν κάνει αγωγές ζητώντας να τους επιδικαστούν επιστροφές για μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019. Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν ικανοποιηθεί ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό αίτημα και στους συνταξιούχους επιστραφούν αναδρομικές αμοιβές για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, η λογική λέει ότι το «ζεστό» χρήμα που θα εισρεύσει στα νοικοκυριά μπορεί να αποδειχτεί αναστάσιμο δώρο (και) για την κυβέρνηση.

Μέτα το Πάσχα οι τελικές αποφάσεις και οι επίσημες ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση και στο κόμμα θεωρούν ότι το καλάθι των παραπάνω παροχών θα συνδυαστούν με το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά και στην ανακούφιση των μικρομεσαίων στρωμάτων αλλά και στη δημοσκοπική ανάταση της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά, τώρα, τις τελικές αποφάσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτές θα λάβουν χώρα μετά από νέα σύσκεψη όπου θα οριστικοποιηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Η σύσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα, όπου βρίσκεται από τη Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να δώσει το «παρών» στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative), που θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα