Μεταρρυθμίσεις ζητά το Ιράκ από τον ΟΗΕ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ, που γιορτάζει την Πέμπτη την 68η επέτειο της ίδρυσής του, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα αντανακλούν την «αλλαγή της παγκόσμιας τάξης και τον ενισχυμένο ρόλο των αναπτυσσόμενων χωρών».

«Για να συνεχίσουν την παρουσία τους στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Τεχεράνη, παρουσία της επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP) Έλεν Κλαρκ.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να συντείνουν στην αλλαγή της παγκόσμιας τάξης, κυρίως τον ενισχυμένο ρόλο των αναπτυσσόμενων χωρών και το δικαίωμα των κρατών στον αυτοπροσδιορισμό και στη διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών κεκτημένων», εξήγησε ο Αραγσί, του οποίου η χώρα ασκεί φέτος την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών (ΝΑΜ).

Το Ιράν έχει εμπλακεί σε μια αναμέτρηση από το 2006 με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και τη Γερμανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα το οποίο προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση σύμφωνα με την Τεχεράνη, αλλά οι χώρες της Δύσης υποψιάζονται ότι μπορεί να υποκρύπτει μια στρατιωτική διάσταση. Η χώρα υφίσταται τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από το πετρελαϊκό και το τραπεζικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα οποία στραγγαλίζουν την οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν τους πολίτες, την πρόοδο της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξη, κυρίως στην καταπολέμηση της φτώχειας, την πρόοδο στην παιδεία και την υγεία», που αποτελούν Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ, κατήγγειλε ο ιρανός υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης